"Губитник" на "Заплету" у Бањалуци: Живот нестаје док тежимо ка вјечности

Миланка Митрић
Foto: Александар Чавић

Бањалука - Генијалност и успјех, завист и лудило, обавијени музиком, преданошћу и потпуном опсесијом чине основу представе "Губитник" Југословенског драмског позоришта, у режији Наташе Радуловић, која је синоћ одиграна у Градском позоришту "Јазавац", на 15. Међународном фестивалу глумца "Заплет".

Базирана на роману "Губитник" Томаса Бернхарда и "малој трагедији", дјелу у стиху "Моцарт и Салијери" Александра Сергејевича Пушкина, ова представа је једно сјајно оживљавање свијета музике у свијету глуме. Глумачку подјелу чине Теодор Винчић, Јоаким Тасић, Стојша Ољачић и Ленка Петровић, који су у сат и 45 минута игром, плесом, покретима, глумом и музиком на сцени створили једно право чудо, какво човјеку само музика може да донесе, приказујући мрачне стране оних који је стварају.

Текст који је адаптирала режисерка Наташа Радуловић спаја Бернхардов роман и Пушкинову "малу трагедију" у заједничку причу о човјечијим поривима да тежи ка немогућим висинама, да губи и себе и музику, бивајући препуштен опсесији, зависти и незадовољству од чега на крају пропада.

Режисерка Наташа Радуловић на округлом столу након представе рекла је да је роман прочитала прије 12 година, док се још професионално бавила свирањем виолине.

- Имала сам прилику да доживим свет уметника изнутра и доживела сам то као неку личну причу, а касније када сам се враћала на роман Томаса Бернхарда, схватала сам да је то прича сваког од нас понаособ, да то нема никакве везе са уско стручном облашћу, што је класична музика у овој ситуацији, већ са сваким од нас који стреми ка вишем циљу и ко има страст у животу и ко се труди да буде најбољи у ономе што ради - рекла је она.

Како је истакла, у представи је приказан екстрем да се постигне нешто велико, што је уско повезано са страхом од смрти.

- То је повезано с тим да ћемо нестати без трага у једном тренутку и свако од нас покушава да загребе површину нечега што називамо вечношћу, а не знамо да постоји и да остављамо ту бразду након што одемо, а овде је на вешт начин Бернхард покренуо питање тога колико је лако изгубити се у трагању за остављањем трага и заборавити на суштину живљења. Заправо, у потреби да се живи вечно, изгуби се овај живот који је овоземаљски за ког знамо да сигурно постоји. Сјајан је избор што су то у представи класични музичари, зато што је класична музика једна врста дисциплине и велике посвећености и у том смислу могу да буду мотивација сваком од нас - појаснила је она.

Глумац Јоаким Тасић, који глуми Вертхајмера и који је награђен за глумца вечери од стране публике, казао је, осврнувши се на свој лик, његову сујету и трагичност, да су и Вертхајмер, једнако као Глен Гулд два лика немјерљивог талента.

- У њему је постојао тај неки црв сумње који га је довео до тога да он чује по чему је бољи од Гулда. Губитник је субјективна категорија, а победник може да буде и објективна категорија. Он је сам себе довео да помисли да је бољи од њега - истиче Тасић.

Он је објаснио да су покушали на сцени, физички прије свега, да досегну игром докле ментално иду музичари док спремају партитуре.

- То се не среће често у театру, а када је физички оволико напорна представа, изазов је био већи да будемо дисциплинованији, да то све буде с мером и великим трудом донето на сцену - казао је Тасић.

Глумац Теодор Винчић, који игра генијалца Глена Гулда, кратко је објаснио.

- Када сам први пут прочитао текст, нисам знао како се то игра, како се поставља на сцену. А Наташа је знала и она нас је водила кроз све то, а направили смо то што смо направили - истакао је Винчић.

Глумац Стојша Ољачић игра Ноу, такође пијанисту, али пијанисту који одустаје од свог свирања и посвећује се писању и хуманистичким наукама, док Ленка Петровић глуми Мери/Моцарта.

- Када сам читала роман, везала сам се за тај однос са Мери и братом, то ми је било интересантно јер је ту много тога на чему може да се ради, а некако је најлакше везати се за партнера на сцени. О томе смо много причали, колико је драгоцено - објаснила је Петровићева.

У пратећем програму студенти глуме Селена Петровић и Бранислав Алексић данас су прочитали драматизацију романа „Записи из подземља“ Ф.М. Достојевског чији је аутор Ђорђе Чаркић, студент драматургије на Академији умјетности у Бањалуци.

Такмичарски дио фестивала биће настављен вечерас, када је на програму представа "Перзеиде", Емине Ковачевић, а у режији Кармен Обрдаљ, и извођењу ансамбла Народног позоришта у Мостару.

Такмичарски програм "Заплета" биће завршен сутра, када ће бити одигран комад "Браво за кловна". Ова представа Народног позоришта Суботица  је ауторски пројекат Миње Пековић, а извођење почиње у 20 часова.

Селектор представа је глумац и организатор ГП "Јазавац" Љубиша Савановић, а о најбољој одлучује жири у саставу: глумица и теоретичарка позоришта Маја Ристић, вишемедијски умјетник Младен Миљановић и глумица Народног позоришта Републике Српске Смиљана Маринковић.

Фестивал ће бити затворен у четвртак, када ће бити приказан филм "Самотњак" о Славку Штимцу и одржан разговор с глумцем, који ће водити режисер Марко Мисирача.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана