"Gubitnik" na "Zapletu" u Banjaluci: Život nestaje dok težimo ka vječnosti

Milanka Mitrić
Foto: Aleksandar Čavić

Banjaluka - Genijalnost i uspjeh, zavist i ludilo, obavijeni muzikom, predanošću i potpunom opsesijom čine osnovu predstave "Gubitnik" Jugoslovenskog dramskog pozorišta, u režiji Nataše Radulović, koja je sinoć odigrana u Gradskom pozorištu "Jazavac", na 15. Međunarodnom festivalu glumca "Zaplet".

Bazirana na romanu "Gubitnik" Tomasa Bernharda i "maloj tragediji", djelu u stihu "Mocart i Salijeri" Aleksandra Sergejeviča Puškina, ova predstava je jedno sjajno oživljavanje svijeta muzike u svijetu glume. Glumačku podjelu čine Teodor Vinčić, Joakim Tasić, Stojša Oljačić i Lenka Petrović, koji su u sat i 45 minuta igrom, plesom, pokretima, glumom i muzikom na sceni stvorili jedno pravo čudo, kakvo čovjeku samo muzika može da donese, prikazujući mračne strane onih koji je stvaraju.

Tekst koji je adaptirala režiserka Nataša Radulović spaja Bernhardov roman i Puškinovu "malu tragediju" u zajedničku priču o čovječijim porivima da teži ka nemogućim visinama, da gubi i sebe i muziku, bivajući prepušten opsesiji, zavisti i nezadovoljstvu od čega na kraju propada.

Režiserka Nataša Radulović na okruglom stolu nakon predstave rekla je da je roman pročitala prije 12 godina, dok se još profesionalno bavila sviranjem violine.

- Imala sam priliku da doživim svet umetnika iznutra i doživela sam to kao neku ličnu priču, a kasnije kada sam se vraćala na roman Tomasa Bernharda, shvatala sam da je to priča svakog od nas ponaosob, da to nema nikakve veze sa usko stručnom oblašću, što je klasična muzika u ovoj situaciji, već sa svakim od nas koji stremi ka višem cilju i ko ima strast u životu i ko se trudi da bude najbolji u onome što radi - rekla je ona.

Kako je istakla, u predstavi je prikazan ekstrem da se postigne nešto veliko, što je usko povezano sa strahom od smrti.

- To je povezano s tim da ćemo nestati bez traga u jednom trenutku i svako od nas pokušava da zagrebe površinu nečega što nazivamo večnošću, a ne znamo da postoji i da ostavljamo tu brazdu nakon što odemo, a ovde je na vešt način Bernhard pokrenuo pitanje toga koliko je lako izgubiti se u traganju za ostavljanjem traga i zaboraviti na suštinu življenja. Zapravo, u potrebi da se živi večno, izgubi se ovaj život koji je ovozemaljski za kog znamo da sigurno postoji. Sjajan je izbor što su to u predstavi klasični muzičari, zato što je klasična muzika jedna vrsta discipline i velike posvećenosti i u tom smislu mogu da budu motivacija svakom od nas - pojasnila je ona.

Glumac Joakim Tasić, koji glumi Verthajmera i koji je nagrađen za glumca večeri od strane publike, kazao je, osvrnuvši se na svoj lik, njegovu sujetu i tragičnost, da su i Verthajmer, jednako kao Glen Guld dva lika nemjerljivog talenta.

- U njemu je postojao taj neki crv sumnje koji ga je doveo do toga da on čuje po čemu je bolji od Gulda. Gubitnik je subjektivna kategorija, a pobednik može da bude i objektivna kategorija. On je sam sebe doveo da pomisli da je bolji od njega - ističe Tasić.

On je objasnio da su pokušali na sceni, fizički prije svega, da dosegnu igrom dokle mentalno idu muzičari dok spremaju partiture.

- To se ne sreće često u teatru, a kada je fizički ovoliko naporna predstava, izazov je bio veći da budemo disciplinovaniji, da to sve bude s merom i velikim trudom doneto na scenu - kazao je Tasić.

Glumac Teodor Vinčić, koji igra genijalca Glena Gulda, kratko je objasnio.

- Kada sam prvi put pročitao tekst, nisam znao kako se to igra, kako se postavlja na scenu. A Nataša je znala i ona nas je vodila kroz sve to, a napravili smo to što smo napravili - istakao je Vinčić.

Glumac Stojša Oljačić igra Nou, takođe pijanistu, ali pijanistu koji odustaje od svog sviranja i posvećuje se pisanju i humanističkim naukama, dok Lenka Petrović glumi Meri/Mocarta.

- Kada sam čitala roman, vezala sam se za taj odnos sa Meri i bratom, to mi je bilo interesantno jer je tu mnogo toga na čemu može da se radi, a nekako je najlakše vezati se za partnera na sceni. O tome smo mnogo pričali, koliko je dragoceno - objasnila je Petrovićeva.

U pratećem programu studenti glume Selena Petrović i Branislav Aleksić danas su pročitali dramatizaciju romana „Zapisi iz podzemlja“ F.M. Dostojevskog čiji je autor Đorđe Čarkić, student dramaturgije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Takmičarski dio festivala biće nastavljen večeras, kada je na programu predstava "Perzeide", Emine Kovačević, a u režiji Karmen Obrdalj, i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru.

Takmičarski program "Zapleta" biće završen sutra, kada će biti odigran komad "Bravo za klovna". Ova predstava Narodnog pozorišta Subotica  je autorski projekat Minje Peković, a izvođenje počinje u 20 časova.

Selektor predstava je glumac i organizator GP "Jazavac" Ljubiša Savanović, a o najboljoj odlučuje žiri u sastavu: glumica i teoretičarka pozorišta Maja Ristić, višemedijski umjetnik Mladen Miljanović i glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Smiljana Marinković.

Festival će biti zatvoren u četvrtak, kada će biti prikazan film "Samotnjak" o Slavku Štimcu i održan razgovor s glumcem, koji će voditi režiser Marko Misirača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana