Грбић: Позориште - додатна вриједност друштва коју треба његовати

Срна
Foto: Г.С.

БАНЈАЛУКА - Позориште је огромна потреба за једно друштво и чини његову, али и додатну вриједност народа коју треба његовати, изјавила је Срни директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић.

Поводом Свјетског дана позоришта, који се обиљежава 27. марта, Грбићева је истакла велику важност позоришта, нарочито у данашње вријеме.

“Иако се суочавамо са великим изазовима савремених технологија, многи говоре да на том плану у смислу изговорене ријечи и живог језика на сцени - губимо. Не мислим да је тако, прошли смо и период короне, гдеје смо радили у потпуно другим условима, када је посјећеност била ограничена. Позориште је и то преживјело, публика се вратила”, истакла је Грбићева.

Она је нагласила да Народно позориште чини напоре да привуче и млађу публику, те је у оквиру тих настојања планирано да га посјети око 5.000 ђеце завршних година средњих и основних школа и гледа представе које су везане за лектире.

“Надамо се да ће то интересовање у будућности створити добар основ за развоје квалитетне публике која ће опет касније посјећивати позориште”, истакла је Грбићева.

Грбићева је оцијенила да је бањалучка публика изузетна и прати Позориште, које може бити задовољно постигнутим резултатима на плану гостовања, односно гостовања на фестивалима.

Она је истакла да су у Народном позоришту обрадовани да је објављена и нова селекција “Стеријиног позорја”, које и даље важи за један од најзначајнијих позоришних фестивала региона.

“Народно позориште је са новом представом жМали ратови и кабине Зареж, аутора Виде Давидовић, ушло међу седам представа у званичној конкуренцији од неких 60, колико је селектор фестивала Ана Тасић погледала у претходној години”, истакла је Грбићева.

Грбићева је навела да то довољно говори о, како је рекла, храбрости, вриједности, раду и искораку које је Народно позориште Републике Српске направило тиме што већ другу годину учествује на оваквом фестивалу.

Народно позориште Републике Српске обиљежиће вечерас Свјетски дан позоришта представом “Челичне магнолије” Роберта Харлинга, у режији Ане Григоровић.

Норвешки драмски писац Јун Фосе је поводом Свјетског дана позоришта упутио поруку коју ће прије представе прочитати глумац Народног позоришта Анандо Ченић, најавили су из Народног позоришта Републике Српске.

У поруци је, између осталог, наведено да је свака особа јединствена, посебна, а опет иста као и сви остали, те да колико год били различити једни од других - људи су ипак слични.

Наведено је и да добра умјетност може на свој чудесан начин да споји јединствено са универзалним.

“Омогућава нам да другачије - страно, могло би се рећи разумијемо као универзално. Тиме умјетност руши границе између језика, географских региона и земаља. На тај начин спаја, не само оно што је карактеристично за сваког од нас, већ и карактеристике група, на примјер појединих народа”, наведено је у поруци норвешког писца, коју завршава ријечима да је умјетност мир.

Свјетски Дан позоришта обиљежава се на иницијативу Међународног позоришног института од 1961. године. На тај дан позоришта широм свијета организују разне манифестације. Најважнија међу њима је традиционална порука коју увијек пише позоришна личност свјетског угледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана