Grbić: Pozorište - dodatna vrijednost društva koju treba njegovati

Srna
Foto: G.S.

BANJALUKA - Pozorište je ogromna potreba za jedno društvo i čini njegovu, ali i dodatnu vrijednost naroda koju treba njegovati, izjavila je Srni direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić.

Povodom Svjetskog dana pozorišta, koji se obilježava 27. marta, Grbićeva je istakla veliku važnost pozorišta, naročito u današnje vrijeme.

“Iako se suočavamo sa velikim izazovima savremenih tehnologija, mnogi govore da na tom planu u smislu izgovorene riječi i živog jezika na sceni - gubimo. Ne mislim da je tako, prošli smo i period korone, gdeje smo radili u potpuno drugim uslovima, kada je posjećenost bila ograničena. Pozorište je i to preživjelo, publika se vratila”, istakla je Grbićeva.

Ona je naglasila da Narodno pozorište čini napore da privuče i mlađu publiku, te je u okviru tih nastojanja planirano da ga posjeti oko 5.000 đece završnih godina srednjih i osnovnih škola i gleda predstave koje su vezane za lektire.

“Nadamo se da će to interesovanje u budućnosti stvoriti dobar osnov za razvoje kvalitetne publike koja će opet kasnije posjećivati pozorište”, istakla je Grbićeva.

Grbićeva je ocijenila da je banjalučka publika izuzetna i prati Pozorište, koje može biti zadovoljno postignutim rezultatima na planu gostovanja, odnosno gostovanja na festivalima.

Ona je istakla da su u Narodnom pozorištu obradovani da je objavljena i nova selekcija “Sterijinog pozorja”, koje i dalje važi za jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala regiona.

“Narodno pozorište je sa novom predstavom žMali ratovi i kabine Zarež, autora Vide Davidović, ušlo među sedam predstava u zvaničnoj konkurenciji od nekih 60, koliko je selektor festivala Ana Tasić pogledala u prethodnoj godini”, istakla je Grbićeva.

Grbićeva je navela da to dovoljno govori o, kako je rekla, hrabrosti, vrijednosti, radu i iskoraku koje je Narodno pozorište Republike Srpske napravilo time što već drugu godinu učestvuje na ovakvom festivalu.

Narodno pozorište Republike Srpske obilježiće večeras Svjetski dan pozorišta predstavom “Čelične magnolije” Roberta Harlinga, u režiji Ane Grigorović.

Norveški dramski pisac Jun Fose je povodom Svjetskog dana pozorišta uputio poruku koju će prije predstave pročitati glumac Narodnog pozorišta Anando Čenić, najavili su iz Narodnog pozorišta Republike Srpske.

U poruci je, između ostalog, navedeno da je svaka osoba jedinstvena, posebna, a opet ista kao i svi ostali, te da koliko god bili različiti jedni od drugih - ljudi su ipak slični.

Navedeno je i da dobra umjetnost može na svoj čudesan način da spoji jedinstveno sa univerzalnim.

“Omogućava nam da drugačije - strano, moglo bi se reći razumijemo kao univerzalno. Time umjetnost ruši granice između jezika, geografskih regiona i zemalja. Na taj način spaja, ne samo ono što je karakteristično za svakog od nas, već i karakteristike grupa, na primjer pojedinih naroda”, navedeno je u poruci norveškog pisca, koju završava riječima da je umjetnost mir.

Svjetski Dan pozorišta obilježava se na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta od 1961. godine. Na taj dan pozorišta širom svijeta organizuju razne manifestacije. Najvažnija među njima je tradicionalna poruka koju uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana