Градско позориште у Бијељини успјешно одржава дух театра живим: Представе играју једнако за једно лице и за пуну салу

Љиљана Алексић
Градско позориште у Бијељини успјешно одржава дух театра живим: Представе играју једнако за једно лице и за пуну салу

БИЈЕЉИНА - Пандемија вируса корона утицала је у великој мјери на културни живот Бијељине. У Градском позоришту “Семберија” током прошле године нису успјели да реализују све планиране активности. Ипак , период затварања искористили су за припрему нове представе.

Од  фебруара 2020., када је изведена прва премијера представе “Комедија ометена у развоју”, па до краја године имали су три премијере.

- До сада смо имали три премијере, а за почетак фебруара спремне су још двије премијере, што значи да ћемо између два фебруара имати пет премијера - рекао је Иван Петровић - в. д. директора Градског позоришта “Семберија” истакавши да је то значајан успјех у оваквој ситуацији јер је ријетко које позориште на овим просторима имало толико број премијера.

Након прве премијере у фебруару мјесецу чиме је практично и озваничен почетак рада бијељинског позоришта, срећа није била на страни глумаца.

- Прва премијера је била “Комедија ометена у развоју” у фебруару 2020. за коју се тражила карта више, након тога извели смо представу по мотивима Бранка Ћопића и на крају представа  “Сада није јули “. У фебруару ћемо имати двије премијере , прва је представа за дјецу “Чудне звери на провери”, а затим “Гласови предграђа” -  објаснио је он.

Градско позориште “Семберија” обрадоваће Семберце поетским театром “Гласови предграђа”, драмске поезије Љубомира Симовића. За сценску поставку задужена је Валентина Видаковић, а играју Мирна Јовановић, Душан Ранковић, Иван Петровић и Михаило Максимовић. Извођење почиње у 20 часова.

Глумцима у великој мјери недостаје интеракција са публиком, јер је због епидемиолошке ситуације ограничен број присутних на представама.

- То нас погађа више у извођачком дијелу јер нема те енергије која се враћа из публике на чему се и базира у суштини представа и умјетност. То је синергија између публике и глумаца на сцени. Што је већа реакција из публике глумци добијају додатни мотив да играју, али ми смо професионалци и представе играмо исто и за једно лице у публици као и за пуну салу - каже Петровић који је и сам глумац.

И у овој установи као и другим културним недостаје више финансијских средстава. Надају се увећању овогодишњег буџета за око 60 одсто.

- Буџети свих позоришта у окружењу су преко милион марака. Ми имамо почетни буџет. Нама је најважнија ствар да се позориште основало, а сада се надамо да ће Градска управа пратити наш развој и да ће се буџет повећавати у складу са нашим потребама које су за почетак минималне што значи минималан број глумаца - седам као и умјетнички руководилац и директор позоришта. Надамо се да ће са садашњих 120.000 КМ бити повећан на 210. 000 КМ што би нам било довољно да испунимо минималне потребе, каже он.

Свако позориште има репертоар представа. План и програм рада прави се сваке сезоне.

- Мијењамо га у складу са епидемиолошком ситуацијом, у складу са буџетом и финансијским средствима, а тражимо путем разних конкурса и пројеката додатна средства за финансирање, како би обогатили не само извођачки дио него и технички оспособили услове за рад, рефлекторе, озвучење и све оно што је на сцени потребно - наводи Петровић и додаје да се представе и даље изводе у великој сали Центра за културу “Семберија”, иако је раније било најављено пресељење у Соколски дом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана