Горан Богдан гостовао у Бањалуци: Посао глумца осамљен и осјетљив

Миланка Митрић
Горан Богдан гостовао у Бањалуци: Посао глумца осамљен и осјетљив

БАЊАЛУКА - Сусрети с глумцима које поштујемо и волимо у позоришту, на филму или серији могу да буду дивни, поготово ако су глумци расположени да без задршке дијеле ријечи с обожаваоцима и тако их пусте да боље упознају лица с екрана.

Тако је било и у Градском позоришту “Јазавац”, на гостовању глумца Горана Богдана, гдје је публика, у једном опуштеном разговору који је водила глумица Народног позоришта Републике Српске Миљка Брђанин, имала прилику да боље упозна овог глумца.

Богдан је гостовао у “Јазавцу”, у оквиру Међународног фестивала глумца “Заплет”, чије 12. издање траје током септембра и октобра у овом бањалучком театру, под слоганом “Нова нормалност”.

Присутни су имали прилику да чују нешто више о његовим глумачким почецима, путу који га је одвео до глуме, његовој љубави према плесу и књижевности, те о актуелним пројектима, као што су серија “Време зла” коју снима и “Мочвара”, чије приказивање траје. У серији “Време зла” глуми Богдана Драговића, док у “Мочвари” глуми инспектора Николу Крсмановића.

Када је ријеч о глумачким почецима, Богдан је испричао како је након студија економије, добијеног посла у струци и година проведених у аматерском бављењу театром коначно одлучио да упише глуму и да је заврши.

- Вјерујем у мудрост, волим да читам. Треба бити понизан, али не треба се плашити. Страх кочи. Страх убија, страх је најгори за креативност. Ја сам све само не храбар. Било је рахитично колико је све то било случајно. Био сам добио посао у Министарству финансија. Када је требало да пођем на посао, назвао сам и рекао да нећу доћи. Нема ту велике памети - објаснио је Богдан.

Када је дошао на студије у Загреб из Широког Бријега, почео је аматерски да се бави глумом, коју је заволио, а љубави према филму пресудио је и рад у видеотеци, што је касније спојено с књижевношћу, те је изњедрило заједничко путовање глумачким свијетом. Десет година је био члан Загребачког казалишта младих. Према његовим ријечима, не постоји слава, глума је посвећеност и посао као и све друго, глуму живиш и глуми се препушташ.

- То је осјетљив, осамљен и крхак посао. Имао сам срећу што сам имао добре професоре. Они су ми помогли, те сам схватио важност свега. Кад год сам био на сцени, такву љепоту ни у чему другом никад нисам осјетио - објаснио је он.

Богдан је у разговору који је водила глумица Народног позоришта Републике Српске Миљка Брђанин говорио и о улогама које је прихватао и бирао, о глуми у серији “Фарго”, те о сарадњи са Драганом Бјелогрлићем, у чијој је серији “Сенке над Балканом” играо Мустафу Голубића.

- Он је као глумац постао продуцент и режисер. Сваким даном је све бољи и бољи. Он све чита, све гледа, све зна. Он зна све глумце из Бањалуке, Мостара. Занима га све - навео је Богдан.

Када је ријеч о Мустафи Голубићу, за којег је већ помињао да није раније много о њему изучавао, Богдан је нагласио да се одмах заљубио у лик.

- Обожавао сам га. Љубав на први поглед. Можда ми је то један од најлакших ликова, који ме толико обузео. Било ми га је лако играти - испричао је Богдан.

Богдан се осврнуо и на тренутак у којем живимо, стављајући акценат на слободу и  ограничења која су само нека врста мале жртве зарад здравља.

- Већи проблем од овога је што старе нормалности укидају слободу. А онда се љутимо на ова ситна ограничавања слободе, а слобода је већ раније укидана и санкционисана, тако да, проћи ће и ово - објаснио је Богдан.

Исте вечери у “Јазавцу” је наступио и дуо музичара “Акварел”.

Међународни фестивал глумца “Заплет” биће настављен у “Јазавцу” у сриједу, од 20 часова, када ће бити одиграна представа “Обитељ” (ХНК Сплит).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана