Goran Bogdan gostovao u Banjaluci: Posao glumca osamljen i osjetljiv

Milanka Mitrić
Goran Bogdan gostovao u Banjaluci: Posao glumca osamljen i osjetljiv

BANjALUKA - Susreti s glumcima koje poštujemo i volimo u pozorištu, na filmu ili seriji mogu da budu divni, pogotovo ako su glumci raspoloženi da bez zadrške dijele riječi s obožavaocima i tako ih puste da bolje upoznaju lica s ekrana.

Tako je bilo i u Gradskom pozorištu “Jazavac”, na gostovanju glumca Gorana Bogdana, gdje je publika, u jednom opuštenom razgovoru koji je vodila glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin, imala priliku da bolje upozna ovog glumca.

Bogdan je gostovao u “Jazavcu”, u okviru Međunarodnog festivala glumca “Zaplet”, čije 12. izdanje traje tokom septembra i oktobra u ovom banjalučkom teatru, pod sloganom “Nova normalnost”.

Prisutni su imali priliku da čuju nešto više o njegovim glumačkim počecima, putu koji ga je odveo do glume, njegovoj ljubavi prema plesu i književnosti, te o aktuelnim projektima, kao što su serija “Vreme zla” koju snima i “Močvara”, čije prikazivanje traje. U seriji “Vreme zla” glumi Bogdana Dragovića, dok u “Močvari” glumi inspektora Nikolu Krsmanovića.

Kada je riječ o glumačkim počecima, Bogdan je ispričao kako je nakon studija ekonomije, dobijenog posla u struci i godina provedenih u amaterskom bavljenju teatrom konačno odlučio da upiše glumu i da je završi.

- Vjerujem u mudrost, volim da čitam. Treba biti ponizan, ali ne treba se plašiti. Strah koči. Strah ubija, strah je najgori za kreativnost. Ja sam sve samo ne hrabar. Bilo je rahitično koliko je sve to bilo slučajno. Bio sam dobio posao u Ministarstvu finansija. Kada je trebalo da pođem na posao, nazvao sam i rekao da neću doći. Nema tu velike pameti - objasnio je Bogdan.

Kada je došao na studije u Zagreb iz Širokog Brijega, počeo je amaterski da se bavi glumom, koju je zavolio, a ljubavi prema filmu presudio je i rad u videoteci, što je kasnije spojeno s književnošću, te je iznjedrilo zajedničko putovanje glumačkim svijetom. Deset godina je bio član Zagrebačkog kazališta mladih. Prema njegovim riječima, ne postoji slava, gluma je posvećenost i posao kao i sve drugo, glumu živiš i glumi se prepuštaš.

- To je osjetljiv, osamljen i krhak posao. Imao sam sreću što sam imao dobre profesore. Oni su mi pomogli, te sam shvatio važnost svega. Kad god sam bio na sceni, takvu ljepotu ni u čemu drugom nikad nisam osjetio - objasnio je on.

Bogdan je u razgovoru koji je vodila glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Miljka Brđanin govorio i o ulogama koje je prihvatao i birao, o glumi u seriji “Fargo”, te o saradnji sa Draganom Bjelogrlićem, u čijoj je seriji “Senke nad Balkanom” igrao Mustafu Golubića.

- On je kao glumac postao producent i režiser. Svakim danom je sve bolji i bolji. On sve čita, sve gleda, sve zna. On zna sve glumce iz Banjaluke, Mostara. Zanima ga sve - naveo je Bogdan.

Kada je riječ o Mustafi Golubiću, za kojeg je već pominjao da nije ranije mnogo o njemu izučavao, Bogdan je naglasio da se odmah zaljubio u lik.

- Obožavao sam ga. Ljubav na prvi pogled. Možda mi je to jedan od najlakših likova, koji me toliko obuzeo. Bilo mi ga je lako igrati - ispričao je Bogdan.

Bogdan se osvrnuo i na trenutak u kojem živimo, stavljajući akcenat na slobodu i  ograničenja koja su samo neka vrsta male žrtve zarad zdravlja.

- Veći problem od ovoga je što stare normalnosti ukidaju slobodu. A onda se ljutimo na ova sitna ograničavanja slobode, a sloboda je već ranije ukidana i sankcionisana, tako da, proći će i ovo - objasnio je Bogdan.

Iste večeri u “Jazavcu” je nastupio i duo muzičara “Akvarel”.

Međunarodni festival glumca “Zaplet” biće nastavljen u “Jazavcu” u srijedu, od 20 časova, kada će biti odigrana predstava “Obitelj” (HNK Split).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana