Гојко Божовић о књизи Данила Киша “Из преписке”: Свако писмо траг једног живота

Илијана Божић
Гојко Божовић о књизи Данила Киша “Из преписке”: Свако писмо траг једног живота

БАЊАЛУКА - Књига Данила Киша “Из преписке” књижевни је и културни догађај године, јер доноси пишчеве преписке са великим српским, југословенским и свјетским писцима. Дјело је драгоцијен допринос разумијевању Кишовог живота и дјела.

Дјело “Из преписке” је недавно објављено у издању “Архипелага”, а о њему је за “Глас Српске” говорио књижевник, оснивач и главни уредник ове издавачке куће Гојко Божовић.

- Дуго се мислило да Кишова преписка није обимна ни разграната, али ова књига се показује као прворазредно сведочанство и када је реч о детаљима Кишовог живота и књижевне биографије, и када је реч о генези његових књижевних дела и поетичких ставова - казао је Божовић.

Објаснио је да књига обухвата писма од априла 1942. године до посљедњих мјесеци и седмица Кишовог живота.

- То су породична писма, писма из детињства, дечаштва и младости, из школских дана и из војске, писма пријатељима, великим српским, југословенским и светским писцима, писма издавачима и уредницима часописа, преводиоцима и тумачима књижевности. На крају, то су писма читаоцима - испричао је Божовић.

Истакао је да је ова преписка настајала у одређеном тренутку и конкретним поводом, у сусрету с животним, књижевним и поетичким питањима, без накнадне памети и било каквих интервенција.

- Кишова писма и она која је Киш примао склапају јединствену причу о животу и делу великог писца. Сагледана као изузетна и неочекивана целина, књига “Из преписке” представља најбољу биографију Данила Киша - рекао је он.

Нагласио је да је основни захтјев у обликовању књиге “Из преписке” било прикупљање писама Данила Киша, јер је писац чувао писма својих саговорника, али није чувао своја писма.

- Отуда је у Кишовом књижевном архиву нађено мало његових писама. Књига “Из преписке” не би постојала у овом облику без огромног приређивачког рада Мирјане Миочиновић. Она је најпре, идући трагом писама које је Киш добијао, прикупила неколико стотина Кишових писама. Потом је написала врло важне напомене и коментаре који читаоцима омогућавају да реконструишу време и околности у којима је настајала Кишова књижевност и одвијао се његов несвакидашње узбудљив живот - објаснио је Божовић.

Мирјана Миочиновић је била супруга Данила Киша, а како је казао Божовић, тешко је у оваквој књизи издвојити само једно писмо или само једну преписку.

- Свако од њих носи драгоцен траг једног времена и једног живота. Али верујем да ће читаоцима, поред преписке с Пекићем, Ковачом, Крлежом, Милованом Ђиласом, бити врло занимљива преписка са Сузан Сонтаг, Дренком Вилен, Вишњом Шпиљак, Булатом Окуџавом, Сергејом Довлатовим, Миланом Кундером или са Франсоа Митераном - закључио је он.

Отац

Поред породичних писама у књизи “Из преписке” је и очево писмо које се налази у основама “Пешчаника”, једног од најзначајнијих Кишових романа. Живот Данила Киша обиљежен је ратом, нестанком оца и смрћу мајке, што је значајно утицало на његово стварање те је његовим читаоцима ова књига и очево писмо веома вриједна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана