Gojko Božović o knjizi Danila Kiša “Iz prepiske”: Svako pismo trag jednog života

Ilijana Božić
Gojko Božović o knjizi Danila Kiša “Iz prepiske”: Svako pismo trag jednog života

BANjALUKA - Knjiga Danila Kiša “Iz prepiske” književni je i kulturni događaj godine, jer donosi piščeve prepiske sa velikim srpskim, jugoslovenskim i svjetskim piscima. Djelo je dragocijen doprinos razumijevanju Kišovog života i djela.

Djelo “Iz prepiske” je nedavno objavljeno u izdanju “Arhipelaga”, a o njemu je za “Glas Srpske” govorio književnik, osnivač i glavni urednik ove izdavačke kuće Gojko Božović.

- Dugo se mislilo da Kišova prepiska nije obimna ni razgranata, ali ova knjiga se pokazuje kao prvorazredno svedočanstvo i kada je reč o detaljima Kišovog života i književne biografije, i kada je reč o genezi njegovih književnih dela i poetičkih stavova - kazao je Božović.

Objasnio je da knjiga obuhvata pisma od aprila 1942. godine do posljednjih mjeseci i sedmica Kišovog života.

- To su porodična pisma, pisma iz detinjstva, dečaštva i mladosti, iz školskih dana i iz vojske, pisma prijateljima, velikim srpskim, jugoslovenskim i svetskim piscima, pisma izdavačima i urednicima časopisa, prevodiocima i tumačima književnosti. Na kraju, to su pisma čitaocima - ispričao je Božović.

Istakao je da je ova prepiska nastajala u određenom trenutku i konkretnim povodom, u susretu s životnim, književnim i poetičkim pitanjima, bez naknadne pameti i bilo kakvih intervencija.

- Kišova pisma i ona koja je Kiš primao sklapaju jedinstvenu priču o životu i delu velikog pisca. Sagledana kao izuzetna i neočekivana celina, knjiga “Iz prepiske” predstavlja najbolju biografiju Danila Kiša - rekao je on.

Naglasio je da je osnovni zahtjev u oblikovanju knjige “Iz prepiske” bilo prikupljanje pisama Danila Kiša, jer je pisac čuvao pisma svojih sagovornika, ali nije čuvao svoja pisma.

- Otuda je u Kišovom književnom arhivu nađeno malo njegovih pisama. Knjiga “Iz prepiske” ne bi postojala u ovom obliku bez ogromnog priređivačkog rada Mirjane Miočinović. Ona je najpre, idući tragom pisama koje je Kiš dobijao, prikupila nekoliko stotina Kišovih pisama. Potom je napisala vrlo važne napomene i komentare koji čitaocima omogućavaju da rekonstruišu vreme i okolnosti u kojima je nastajala Kišova književnost i odvijao se njegov nesvakidašnje uzbudljiv život - objasnio je Božović.

Mirjana Miočinović je bila supruga Danila Kiša, a kako je kazao Božović, teško je u ovakvoj knjizi izdvojiti samo jedno pismo ili samo jednu prepisku.

- Svako od njih nosi dragocen trag jednog vremena i jednog života. Ali verujem da će čitaocima, pored prepiske s Pekićem, Kovačom, Krležom, Milovanom Đilasom, biti vrlo zanimljiva prepiska sa Suzan Sontag, Drenkom Vilen, Višnjom Špiljak, Bulatom Okudžavom, Sergejom Dovlatovim, Milanom Kunderom ili sa Fransoa Miteranom - zaključio je on.

Otac

Pored porodičnih pisama u knjizi “Iz prepiske” je i očevo pismo koje se nalazi u osnovama “Peščanika”, jednog od najznačajnijih Kišovih romana. Život Danila Kiša obilježen je ratom, nestankom oca i smrću majke, što je značajno uticalo na njegovo stvaranje te je njegovim čitaocima ova knjiga i očevo pismo veoma vrijedna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana