Глумици Јовани Стојиљковић награда "Петар Банићевић"

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД- Глумица Јована Стојиљковић овогодишња је добитница награде "Петар Банићевић" за улогу Софке у представи "Нечиста крв", рађеној према мотивима романа Борисава Станковића, у драматизацији Маје Тодоровић и режији Милана Нешковића.

Жири који чине првакиња Драме у пензији Добрила Стојнић, директорка Драме Народног позоришта Молина Удовички Фотез и претходна добитница овог признања Сузана Лукић, одлуку о добитнику је донио једногласно.

"Јована Стојиљковић је захваљујући свом раскошном дару и преданом раду освијетлила до краја сваки трептај комплексног лика Софке и удахнула јој сценски живот са изузетно истанчаним осјећајем за партнерску игру, те показала колико млади умјетник може да има поштовања и свјесности да је представа, прије свега, колективни уметнички чин", наводи жири у образложењу.

Церемонија додјеле награде биће одржана 2. фебруара на Великој сцени Народног позоришта након извођења представе "Нечиста крв".

Награду ће уручити Ива Банићевић, унука првака драме чије име носи ово признање.

Народно позориште је награду "Петар Банићевић" установило 2010. године у знак сјећања на барда југословенског и српског театра Петра Банићевића (1930-2006), а додјељује се младом глумцу или глумици до 40 године који се умјетнички истакао у претходном периоду, али и исказао висок професионализам у послу и односу према националном театру.

Поред Сузане Лукић, досадашњи лауреати су и Игор Ђорђевић, Ненад Стојменовић, Милош Ђорђевић, Нада Шаргин, Павле Јеринић, Сена Ђоровић и Бојан Кривокапић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана