Glumici Jovani Stojiljković nagrada "Petar Banićević"

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Glumica Jovana Stojiljković ovogodišnja je dobitnica nagrade "Petar Banićević" za ulogu Sofke u predstavi "Nečista krv", rađenoj prema motivima romana Borisava Stankovića, u dramatizaciji Maje Todorović i režiji Milana Neškovića.

Žiri koji čine prvakinja Drame u penziji Dobrila Stojnić, direktorka Drame Narodnog pozorišta Molina Udovički Fotez i prethodna dobitnica ovog priznanja Suzana Lukić, odluku o dobitniku je donio jednoglasno.

"Jovana Stojiljković je zahvaljujući svom raskošnom daru i predanom radu osvijetlila do kraja svaki treptaj kompleksnog lika Sofke i udahnula joj scenski život sa izuzetno istančanim osjećajem za partnersku igru, te pokazala koliko mladi umjetnik može da ima poštovanja i svjesnosti da je predstava, prije svega, kolektivni umetnički čin", navodi žiri u obrazloženju.

Ceremonija dodjele nagrade biće održana 2. februara na Velikoj sceni Narodnog pozorišta nakon izvođenja predstave "Nečista krv".

Nagradu će uručiti Iva Banićević, unuka prvaka drame čije ime nosi ovo priznanje.

Narodno pozorište je nagradu "Petar Banićević" ustanovilo 2010. godine u znak sjećanja na barda jugoslovenskog i srpskog teatra Petra Banićevića (1930-2006), a dodjeljuje se mladom glumcu ili glumici do 40 godine koji se umjetnički istakao u prethodnom periodu, ali i iskazao visok profesionalizam u poslu i odnosu prema nacionalnom teatru.

Pored Suzane Lukić, dosadašnji laureati su i Igor Đorđević, Nenad Stojmenović, Miloš Đorđević, Nada Šargin, Pavle Jerinić, Sena Đorović i Bojan Krivokapić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana