Глумица Хелен Мирен упутила поруку поводом Свјетског дана позоришта: Креативни порив умјетности преживљава све

Миланка Митрић
Глумица Хелен Мирен упутила поруку поводом Свјетског дана позоришта: Креативни порив умјетности преживљава све

БАЊАЛУКА - Протекли период био је изузетно тежак за наступе уживо и многи умјетници, техничари и позоришни сарадници су се борили са изазовима у професији, која је ионако испуњена несигурношћу.

Можда им је баш та увијек присутна несигурност омогућила да лакше преживе ову пандемију, ослонивши се на своју храброст и досјетљивост.

Стоји ово у поруци поводом Свјетског дана позоришта, коју је написала славна британска филмска, позоришна и телевизијска глумица Хелен Мирен. Свјетски дан позоришта, који се већ деценијама обиљежава 27. марта, прошле, као и ове године, широм свијета обиљежаван је онлајн. Позоришта су сада и даље, углавном затворена, уз повремене прекиде рада, а ова славна глумица у својој поруци исказала је огроман оптимизам којим би требало, колико је могуће, да се водимо и у данима који су пред нама.

- Њихова машта је у овим новим околностима већ пронашла нове домишљате, забавне и дирљиве начине комуникације, дијелом, наравно захваљујући и интернету. Људска бића једна другима причају приче откад су се појавила на овој планети. Та прелијепа позоришна култура опстаће док год будемо живи. Креативни порив писаца, дизајнера, плесача, пјевача, глумаца, музичара, редитеља, никада неће бити угушен и у врло блиској будућности ће поново процвјетати новом енергијом и новим разумијевањем свијета који сви дијелимо - навела је Миренова.

Позоришта у Републици Српској радила су у посљедњих неколико мјесеци, али су ове седмице, као и све установе културе, због погоршане епидемиолошке ситуације и одлуке Републичког штаба за ванредне ситуације, поново затворена те је тако Свјетски дан позоришта поново остао без обиљежавања.

Свјетски дан позоришта обиљежава се од 1961. године, на иницијативу Међународног позоришног института.

ДПРС

Дјечије позориште Републике Српске најавило је емитовање неколико представа током викенда те ће тако 27. марта у 18 часова бити емитована представа “Нисмо сви летачи”, у режији Игора Тешића, а 28. марта у 11 часова у 11 часова представа “Украдени принц и изгубљена принцеза”, у режији Живомира Јоковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана