Glumica Helen Miren uputila poruku povodom Svjetskog dana pozorišta: Kreativni poriv umjetnosti preživljava sve

Milanka Mitrić
Glumica Helen Miren uputila poruku povodom Svjetskog dana pozorišta: Kreativni poriv umjetnosti preživljava sve

BANjALUKA - Protekli period bio je izuzetno težak za nastupe uživo i mnogi umjetnici, tehničari i pozorišni saradnici su se borili sa izazovima u profesiji, koja je ionako ispunjena nesigurnošću.

Možda im je baš ta uvijek prisutna nesigurnost omogućila da lakše prežive ovu pandemiju, oslonivši se na svoju hrabrost i dosjetljivost.

Stoji ovo u poruci povodom Svjetskog dana pozorišta, koju je napisala slavna britanska filmska, pozorišna i televizijska glumica Helen Miren. Svjetski dan pozorišta, koji se već decenijama obilježava 27. marta, prošle, kao i ove godine, širom svijeta obilježavan je onlajn. Pozorišta su sada i dalje, uglavnom zatvorena, uz povremene prekide rada, a ova slavna glumica u svojoj poruci iskazala je ogroman optimizam kojim bi trebalo, koliko je moguće, da se vodimo i u danima koji su pred nama.

- Njihova mašta je u ovim novim okolnostima već pronašla nove domišljate, zabavne i dirljive načine komunikacije, dijelom, naravno zahvaljujući i internetu. Ljudska bića jedna drugima pričaju priče otkad su se pojavila na ovoj planeti. Ta prelijepa pozorišna kultura opstaće dok god budemo živi. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pjevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvjetati novom energijom i novim razumijevanjem svijeta koji svi dijelimo - navela je Mirenova.

Pozorišta u Republici Srpskoj radila su u posljednjih nekoliko mjeseci, ali su ove sedmice, kao i sve ustanove kulture, zbog pogoršane epidemiološke situacije i odluke Republičkog štaba za vanredne situacije, ponovo zatvorena te je tako Svjetski dan pozorišta ponovo ostao bez obilježavanja.

Svjetski dan pozorišta obilježava se od 1961. godine, na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta.

DPRS

Dječije pozorište Republike Srpske najavilo je emitovanje nekoliko predstava tokom vikenda te će tako 27. marta u 18 časova biti emitovana predstava “Nismo svi letači”, u režiji Igora Tešića, a 28. marta u 11 časova u 11 časova predstava “Ukradeni princ i izgubljena princeza”, u režiji Živomira Jokovića.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana