Глумица Божана Бијелић за “Глас Српске” о монодрами “Благородна”: Радост живота јача од било којег разарања

Илијана Божић
Глумица Божана Бијелић за “Глас Српске” о монодрами “Благородна”: Радост живота јача од било којег разарања

БАЊАЛУКА - Кроз цијелу представу прожима се мотив о радости живота. Њоме поручујем да, без обзира на то што нас живот баца у тешке ситуације, посебно данас када нам је цијели живот стао, постоји то нешто у човјеку што је јаче од било којег разарања и да ту искру живота треба да његујемо и одржавамо.

Казала је то за “Глас Српске” глумица Божана Бијелић говорећи о својој мастер представи “Благородна” која ће бити премијерно изведена у недјељу на великој сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

Текст и режију потписује Александар Илић, а играње је заказано за 18 часова.

“Благородна” је настала у доба пандемије која је много утицала на рад позоришта, а према ријечима Божане Бијелић, једини начин на који се можемо борити са том неизвјесношћу је да се окренемо себи и умјетности.

- Тако сам и ја урадила, заокупила сам мозак неким другим стварима, завирила сам у магични свијет позоришта и глуме. “Благородна” је представа за одрасле, ради се о неконвенционалном театру који ми на овим просторима ријетко имамо прилику да видимо. То подразумијева да немамо неки стандардан позоришни текст, а није ни стандардна поставка представе - објаснила је Бијелићева.

Нагласила је да је сва пажња посвећена глумачкој игри, те да је поента да глумац сам, кроз глумачке поступке исприча причу и дође до публике.

- Представа говори о божанству, о једној благородној богињи која рађа живот. Кроз низ питања скрећемо публици пажњу на све оне ствари које живот стављају у одређене оквире, и добре и лоше, све оно што живот чини комплетним од рођења до умирања на крају - испричала је Бијелићева.

Према њеним ријечима, било је захтјевније припремати се за ову представу у односу на раније комаде у којима је играла.

- Прва отежавајућа околност је та што је у питању монодрама. Сама сам на сцени, немам на кога да се ослоним осим на себе. Поред тога, нема велике сценографије нити неких других елемената који иначе у представама олакшавају глумчев посао. Било је напорно, требало је пронаћи средства и начин како да публика прочита оно што својом игром желим да кажем - рекла је Бијелићева.

Додала је да је много поносна на ову представу, те да је сарадња са редитељем Сашом Илићем била сјајна и да би ту радост вољела да подијели са публиком, јер глумцу је, ипак, публика најважнија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана