Glumica Božana Bijelić za “Glas Srpske” o monodrami “Blagorodna”: Radost života jača od bilo kojeg razaranja

Ilijana Božić
Glumica Božana Bijelić za “Glas Srpske” o monodrami “Blagorodna”: Radost života jača od bilo kojeg razaranja

BANjALUKA - Kroz cijelu predstavu prožima se motiv o radosti života. Njome poručujem da, bez obzira na to što nas život baca u teške situacije, posebno danas kada nam je cijeli život stao, postoji to nešto u čovjeku što je jače od bilo kojeg razaranja i da tu iskru života treba da njegujemo i održavamo.

Kazala je to za “Glas Srpske” glumica Božana Bijelić govoreći o svojoj master predstavi “Blagorodna” koja će biti premijerno izvedena u nedjelju na velikoj sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Tekst i režiju potpisuje Aleksandar Ilić, a igranje je zakazano za 18 časova.

“Blagorodna” je nastala u doba pandemije koja je mnogo uticala na rad pozorišta, a prema riječima Božane Bijelić, jedini način na koji se možemo boriti sa tom neizvjesnošću je da se okrenemo sebi i umjetnosti.

- Tako sam i ja uradila, zaokupila sam mozak nekim drugim stvarima, zavirila sam u magični svijet pozorišta i glume. “Blagorodna” je predstava za odrasle, radi se o nekonvencionalnom teatru koji mi na ovim prostorima rijetko imamo priliku da vidimo. To podrazumijeva da nemamo neki standardan pozorišni tekst, a nije ni standardna postavka predstave - objasnila je Bijelićeva.

Naglasila je da je sva pažnja posvećena glumačkoj igri, te da je poenta da glumac sam, kroz glumačke postupke ispriča priču i dođe do publike.

- Predstava govori o božanstvu, o jednoj blagorodnoj boginji koja rađa život. Kroz niz pitanja skrećemo publici pažnju na sve one stvari koje život stavljaju u određene okvire, i dobre i loše, sve ono što život čini kompletnim od rođenja do umiranja na kraju - ispričala je Bijelićeva.

Prema njenim riječima, bilo je zahtjevnije pripremati se za ovu predstavu u odnosu na ranije komade u kojima je igrala.

- Prva otežavajuća okolnost je ta što je u pitanju monodrama. Sama sam na sceni, nemam na koga da se oslonim osim na sebe. Pored toga, nema velike scenografije niti nekih drugih elemenata koji inače u predstavama olakšavaju glumčev posao. Bilo je naporno, trebalo je pronaći sredstva i način kako da publika pročita ono što svojom igrom želim da kažem - rekla je Bijelićeva.

Dodala je da je mnogo ponosna na ovu predstavu, te da je saradnja sa rediteljem Sašom Ilićem bila sjajna i da bi tu radost voljela da podijeli sa publikom, jer glumcu je, ipak, publika najvažnija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana