Глумац Рајко Вуковић извео монодраму у Банском двору: Бог потребан у доба духовних ратова

И. Б.
Глумац Рајко Вуковић извео монодраму у Банском двору: Бог потребан у доба духовних ратова

БАЊАЛУКА - Глумац Рајко Вуковић извео је монодраму “Бог”, према тексту Матије Бећковића у сриједу увече у вијећници Банског двора у Бањалуци.

Поред поеме “Богојављење”, која је на неки начин кључ ове монодраме, Вуковић је користио текстове из поема “Не знаш ти њиг”, “Лако је другијема”, “Не дај се, јуначки сине” и “Унук Алексе Маринкова плаче над Црном Гором”.

Глумац Рајко Вуковић је истакао да му је драго да представа наставља да живи, диже своја крила и живи.

- Срж ове монодраме је поема “Богојављење”, за мене једна од најдражих. Овим текстовима привукао ме језик. Много сам читао народну поезију и Његоша. Код Бећковића има доста архаизама и тај језик је нешто што не смије да се заборави. Тај језик са села изумире, а са друге стране одлучио сам се да радим ову монодраму јер сам схватио да нам је Бог свима потребан, посебно у овим временима када се воде духовни ратови - казао је Вуковић.

Након Ненада Шакова у монодрами се појављује још седам ликова са различитим карактерима, којим глумац суптилно и зналачки дочарава људе из народа који имају црту трагикомичности па би се могло рећи да ова монодрама припада жанру трагикомедије. Ликови у монодрами су подијељени на четнике и партизане и већина их је у конфронтацији са Богом, док се неки кају и схватају смисао живога и истинитог Бога.

Један од таквих говори: “Сад је јасно да има Бога, а да би чоек у Бога вјерово зати му је Бог најпотребни”, што је на неки начин и порука аутора.

Ова монодрама премијерно је изведена на сцени “Петар Кочић” Народног позоришта Републике Српске 2019. године, а након успјешних извођења и позитивних реакција публике представа је чекала у периоду пандемије тренутак за поновно извођење. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана