Glumac Rajko Vuković izveo monodramu u Banskom dvoru: Bog potreban u doba duhovnih ratova

I. B.
Glumac Rajko Vuković izveo monodramu u Banskom dvoru: Bog potreban u doba duhovnih ratova

BANjALUKA - Glumac Rajko Vuković izveo je monodramu “Bog”, prema tekstu Matije Bećkovića u srijedu uveče u vijećnici Banskog dvora u Banjaluci.

Pored poeme “Bogojavljenje”, koja je na neki način ključ ove monodrame, Vuković je koristio tekstove iz poema “Ne znaš ti njig”, “Lako je drugijema”, “Ne daj se, junački sine” i “Unuk Alekse Marinkova plače nad Crnom Gorom”.

Glumac Rajko Vuković je istakao da mu je drago da predstava nastavlja da živi, diže svoja krila i živi.

- Srž ove monodrame je poema “Bogojavljenje”, za mene jedna od najdražih. Ovim tekstovima privukao me jezik. Mnogo sam čitao narodnu poeziju i Njegoša. Kod Bećkovića ima dosta arhaizama i taj jezik je nešto što ne smije da se zaboravi. Taj jezik sa sela izumire, a sa druge strane odlučio sam se da radim ovu monodramu jer sam shvatio da nam je Bog svima potreban, posebno u ovim vremenima kada se vode duhovni ratovi - kazao je Vuković.

Nakon Nenada Šakova u monodrami se pojavljuje još sedam likova sa različitim karakterima, kojim glumac suptilno i znalački dočarava ljude iz naroda koji imaju crtu tragikomičnosti pa bi se moglo reći da ova monodrama pripada žanru tragikomedije. Likovi u monodrami su podijeljeni na četnike i partizane i većina ih je u konfrontaciji sa Bogom, dok se neki kaju i shvataju smisao živoga i istinitog Boga.

Jedan od takvih govori: “Sad je jasno da ima Boga, a da bi čoek u Boga vjerovo zati mu je Bog najpotrebni”, što je na neki način i poruka autora.

Ova monodrama premijerno je izvedena na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta Republike Srpske 2019. godine, a nakon uspješnih izvođenja i pozitivnih reakcija publike predstava je čekala u periodu pandemije trenutak za ponovno izvođenje. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana