"Гагарин, најшашавији пас у свемиру" премијерно у Дјечијем позоришту РС

Илијана Божић
"Гагарин, најшашавији пас у свемиру" премијерно у Дјечијем позоришту РС

БАЊАЛУКА- Представа "Гагарин, најшашавији пас у свемиру", рађена по тексту бањалучког књижевника Берислава Благојевића, а у режији Јована Царана премијерно ће бити изведена у четвртак, од 18 часова на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске у Бањалуци.


Овај луткарски комад најмлађу публику одвешће у свијет једног занимљивог пса Гагарина с којим ће моћи да  уживају у бројним авантурама.

Гагарина игра глумац Ђорђе Јанковић, Шмокљана глуми Александар Руњић, Шмизлу Свјетлана Андрић, Бициклисту и Хектора Саша Терзић, те Риплија, Мрвицу и Лајку глумица Александра Спасојевић. Сценографија, лутке и костим су ауторство Ирине Сомборац, а музику потписује Данило Михњевић.

Директорица Дјечијег позоришта РС Љиљана Лабовић Маринковић је истакла да је "Гагарин, најшашавији пас у свемиру" први наслов у 2023. години који је ансамбл радио са много енергије и пуног срца.

-Наш књижевник Берислав Благојевић ће први пут да чује ријечи које изговарају његови јунаци. Имао је повјерења у нас, па није посматрао пробе. Ми увијек славимо писце, прошле године смо славили нашег Јову Чулића, а сада нашег Берислава Благојевића-додала је Лабовић Маринковић.

Режисер представе Јован Царан, који први пут ради са бањалучким ансамблом, рекао је да је његов задатак био да текст Берислава Благојевића  преведе на луткарски језик а да притом задржи суптилну поетику и метафопричност овог пса.

-Гагарин је лик који лако може да буде и човек, уствари он и јесте метафора. Овај пас рефлектује све наше страхове, наше идеје и карактере, љубоморе и друге особине. Нама је било важно да задржимо ту суптилну поетику, да је развијемо, да имамо и смешних сцена. Видећете одличну анимицију глумаца, који врхунски анимирају лутке, али и сјајну сценографију-објаснио је Царан.

Књижевник Берислав Благојевић је потврдио да није учествовао у процесу стварања представе, те да је Царан урадио драматизацију онако како то захтијева ова врста умјетничког приказа једног литерарног дјела.

- Одлучили смо да не дијелимо информације са проба између себе, јер сам желио да се изненадим и да уживам у гледању представе. Ово је велики тренутак за мене, али и за Гагрина, Рипли, Хектора и све ликове. Нисам ни сањао кад сам писао да ће књига бити штампана, а још мање сам замишљао да ће бити играна у Дјечијем позоришту РС-рекао је Благојевић и додао да је због тога веома срећан, те да је сигуран у ансамбл похваливши лутке и сценографију.

Умјетнички директор Дјечијег позоришта РС и глумац Душко Мазалица казао је да је Благојевић раније био члан овог колектива, те да је добар дио књиге о Гагарину настао у овом театру.

-Бера је овдје осјетио душу, он има душу и написао је књигу о Гагарину који има душу, тако да књига има диван пут. Ушла је и у лектиру и јако добро пролази код дјеце, јер је љубав човјека и пса, односно пса према човјеку је велика-испричао је Мазалица.

Најшашавијег пса у свемиру анимира глумац Ђорђе Јанковић који је објаснио да је овдје ријеч о једном младом псу, са жутим ушима.

-Он је несташан, па у представи долази у разне непредвиђене ситуације из којих мора да се чупа како умије и зна, а све то покушавајући да упозна своју околину и живот уопште-казао је Јанковић.

Свјетлана Андрић која у комаду игра Шмизлу испричала је да је током припремања представе у њиховој малој радионици било веома лијепо.

-Радили смо лагано, опуштено и без пресије. Надам се да ће представа бити дуговјечна и да ће наша дјеца, поред лектире, причу о Гагарину гледати и на нашој сцени-навела је Андрићева.

Глумица Александра Спасојевић је нагласила да јој је веома драго што игра текст Берислава Благојевића.

-"Гагрин" ће први пут да буде изведен  пред нашом дјецом, али то не значи да дјеца већ не знају за Гагарина. Малишанима је он познат јер су га упознали кроз ријечи, а ми ћемо да му помогнемо да оживи на сцени Дјечијег позоришта РС-закључила је Спасојевићева.

Сценографија

Костимограф и сценограф Ирина Сомборац казала је да је уживала радећи на дизајну ове приче.

- Ликови су шаренолики и весели, мислим да ће се деца одушевити на њихове карактере. Од скице до реализације је дугачак процес и сваки пут се одушевим кад лутка напокон изађе из радионице и кад на сцени у рукама глумаца добије живот- казала је Сомборац.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана