"Gagarin, najšašaviji pas u svemiru" premijerno u Dječijem pozorištu RS

Ilijana Božić
"Gagarin, najšašaviji pas u svemiru" premijerno u Dječijem pozorištu RS

BANjALUKA- Predstava "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru", rađena po tekstu banjalučkog književnika Berislava Blagojevića, a u režiji Jovana Carana premijerno će biti izvedena u četvrtak, od 18 časova na sceni Dječijeg pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.


Ovaj lutkarski komad najmlađu publiku odvešće u svijet jednog zanimljivog psa Gagarina s kojim će moći da  uživaju u brojnim avanturama.

Gagarina igra glumac Đorđe Janković, Šmokljana glumi Aleksandar Runjić, Šmizlu Svjetlana Andrić, Biciklistu i Hektora Saša Terzić, te Riplija, Mrvicu i Lajku glumica Aleksandra Spasojević. Scenografija, lutke i kostim su autorstvo Irine Somborac, a muziku potpisuje Danilo Mihnjević.

Direktorica Dječijeg pozorišta RS Ljiljana Labović Marinković je istakla da je "Gagarin, najšašaviji pas u svemiru" prvi naslov u 2023. godini koji je ansambl radio sa mnogo energije i punog srca.

-Naš književnik Berislav Blagojević će prvi put da čuje riječi koje izgovaraju njegovi junaci. Imao je povjerenja u nas, pa nije posmatrao probe. Mi uvijek slavimo pisce, prošle godine smo slavili našeg Jovu Čulića, a sada našeg Berislava Blagojevića-dodala je Labović Marinković.

Režiser predstave Jovan Caran, koji prvi put radi sa banjalučkim ansamblom, rekao je da je njegov zadatak bio da tekst Berislava Blagojevića  prevede na lutkarski jezik a da pritom zadrži suptilnu poetiku i metafopričnost ovog psa.

-Gagarin je lik koji lako može da bude i čovek, ustvari on i jeste metafora. Ovaj pas reflektuje sve naše strahove, naše ideje i karaktere, ljubomore i druge osobine. Nama je bilo važno da zadržimo tu suptilnu poetiku, da je razvijemo, da imamo i smešnih scena. Videćete odličnu animiciju glumaca, koji vrhunski animiraju lutke, ali i sjajnu scenografiju-objasnio je Caran.

Književnik Berislav Blagojević je potvrdio da nije učestvovao u procesu stvaranja predstave, te da je Caran uradio dramatizaciju onako kako to zahtijeva ova vrsta umjetničkog prikaza jednog literarnog djela.

- Odlučili smo da ne dijelimo informacije sa proba između sebe, jer sam želio da se iznenadim i da uživam u gledanju predstave. Ovo je veliki trenutak za mene, ali i za Gagrina, Ripli, Hektora i sve likove. Nisam ni sanjao kad sam pisao da će knjiga biti štampana, a još manje sam zamišljao da će biti igrana u Dječijem pozorištu RS-rekao je Blagojević i dodao da je zbog toga veoma srećan, te da je siguran u ansambl pohvalivši lutke i scenografiju.

Umjetnički direktor Dječijeg pozorišta RS i glumac Duško Mazalica kazao je da je Blagojević ranije bio član ovog kolektiva, te da je dobar dio knjige o Gagarinu nastao u ovom teatru.

-Bera je ovdje osjetio dušu, on ima dušu i napisao je knjigu o Gagarinu koji ima dušu, tako da knjiga ima divan put. Ušla je i u lektiru i jako dobro prolazi kod djece, jer je ljubav čovjeka i psa, odnosno psa prema čovjeku je velika-ispričao je Mazalica.

Najšašavijeg psa u svemiru animira glumac Đorđe Janković koji je objasnio da je ovdje riječ o jednom mladom psu, sa žutim ušima.

-On je nestašan, pa u predstavi dolazi u razne nepredviđene situacije iz kojih mora da se čupa kako umije i zna, a sve to pokušavajući da upozna svoju okolinu i život uopšte-kazao je Janković.

Svjetlana Andrić koja u komadu igra Šmizlu ispričala je da je tokom pripremanja predstave u njihovoj maloj radionici bilo veoma lijepo.

-Radili smo lagano, opušteno i bez presije. Nadam se da će predstava biti dugovječna i da će naša djeca, pored lektire, priču o Gagarinu gledati i na našoj sceni-navela je Andrićeva.

Glumica Aleksandra Spasojević je naglasila da joj je veoma drago što igra tekst Berislava Blagojevića.

-"Gagrin" će prvi put da bude izveden  pred našom djecom, ali to ne znači da djeca već ne znaju za Gagarina. Mališanima je on poznat jer su ga upoznali kroz riječi, a mi ćemo da mu pomognemo da oživi na sceni Dječijeg pozorišta RS-zaključila je Spasojevićeva.

Scenografija

Kostimograf i scenograf Irina Somborac kazala je da je uživala radeći na dizajnu ove priče.

- Likovi su šarenoliki i veseli, mislim da će se deca oduševiti na njihove karaktere. Od skice do realizacije je dugačak proces i svaki put se oduševim kad lutka napokon izađe iz radionice i kad na sceni u rukama glumaca dobije život- kazala je Somborac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana