Фестивал „Заплет“: Изведена представа „Енигматске варијације“

Илијана Божић
Фестивал „Заплет“: Изведена представа „Енигматске варијације“

БАЊАЛУКА- Представа „Енигматске варијације“ Хрватског народног казалишта из Вараждина изведена је вечерас у оквиру такмичарског програма на 13. Међународном фестивалу глумца „Заплет“ у Градском позоришту „Јазавац“ у Бањалуци.

Комад је рађен према тексту Ерика Емануела Шмита, а режирала га је Хелена Петковић. Ову занимљиву причу о писцу нобеловцу и новинару који долази да га интервјуише публици су маестрално дочарали глумци Стојан Матавуљ и Карло Мркша. Док је на сцени вођен разговор о љубави, смрти и болести, док је вођена борба између два принципа, између фикције и стварности публика је истински уживала. Ова дуодрама многе је навела на размишљање о томе кога ми волимо кад волимо. Колико је публика била одушевљена показао је и громоласни аплауз,али и узвици хвале, а за глумца вечери изабран је Стојан Матавуљ.

Глумац Карло Мркша истакао је даму је гостовање у Бањалуци било велико задовољство како због гостопримства домаћина, тако и због публике која их је веома лијепо прихватила.

- Стојанова идеја је била да направи дуо драму и питао ме дали бих ја сњим волио да играм у њој.Био сам најмлађи  у ансамблу у Вараждину и било ми је то велико задовољство да ме један велики глумац позове да радим сњим. Осјећао сам велику част и страх-рекао је Мркша.

Глумац Стојан Матавуљ који је играо нобеловца додао је  да је годинама желио да игра овај текст, те да је покушао да направи нешто што је другачије, да учини ликове живима, хуманијима, да носе у себи неку емоцију.

Након окрглог стола у овиру пратећег програма усљедио је разговор са Нелетом Карајлићем који је младе људе и оне старије подсјетио на своје почетке и насмијао препознатљивим хумором.

Представа „Југославија моја отаџбина“ Позоришта Приједор и Гледалишча Копар биће изведена сутра са почетком у 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана