Festival „Zaplet“: Izvedena predstava „Enigmatske varijacije“

Ilijana Božić
Festival „Zaplet“: Izvedena predstava „Enigmatske varijacije“

BANjALUKA- Predstava „Enigmatske varijacije“ Hrvatskog narodnog kazališta iz Varaždina izvedena je večeras u okviru takmičarskog programa na 13. Međunarodnom festivalu glumca „Zaplet“ u Gradskom pozorištu „Jazavac“ u Banjaluci.

Komad je rađen prema tekstu Erika Emanuela Šmita, a režirala ga je Helena Petković. Ovu zanimljivu priču o piscu nobelovcu i novinaru koji dolazi da ga intervjuiše publici su maestralno dočarali glumci Stojan Matavulj i Karlo Mrkša. Dok je na sceni vođen razgovor o ljubavi, smrti i bolesti, dok je vođena borba između dva principa, između fikcije i stvarnosti publika je istinski uživala. Ova duodrama mnoge je navela na razmišljanje o tome koga mi volimo kad volimo. Koliko je publika bila oduševljena pokazao je i gromolasni aplauz,ali i uzvici hvale, a za glumca večeri izabran je Stojan Matavulj.

Glumac Karlo Mrkša istakao je damu je gostovanje u Banjaluci bilo veliko zadovoljstvo kako zbog gostoprimstva domaćina, tako i zbog publike koja ih je veoma lijepo prihvatila.

- Stojanova ideja je bila da napravi duo dramu i pitao me dali bih ja snjim volio da igram u njoj.Bio sam najmlađi  u ansamblu u Varaždinu i bilo mi je to veliko zadovoljstvo da me jedan veliki glumac pozove da radim snjim. Osjećao sam veliku čast i strah-rekao je Mrkša.

Glumac Stojan Matavulj koji je igrao nobelovca dodao je  da je godinama želio da igra ovaj tekst, te da je pokušao da napravi nešto što je drugačije, da učini likove živima, humanijima, da nose u sebi neku emociju.

Nakon okrglog stola u oviru pratećeg programa usljedio je razgovor sa Neletom Karajlićem koji je mlade ljude i one starije podsjetio na svoje početke i nasmijao prepoznatljivim humorom.

Predstava „Jugoslavija moja otadžbina“ Pozorišta Prijedor i Gledališča Kopar biće izvedena sutra sa početkom u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana