Фестивал "Наши дани" од 21. до 25. септембра у Бањалуци

Миланка Митрић
Фестивал "Наши дани" од 21. до 25. септембра у Бањалуци

Бањалука - Након што су Народно позориште Републике Српске и Градско позориште "Јазавац" раније ове године гостовали у Београдском драмском позоришту, на мини-фестивалу "Наши дани", БДП ће идуће седмице своје представе играти у овим театрима.

Извођење ових представа је наставак раније започете сарадње која за циљ има јачање умјетничких и позоришних веза између ова два града.

Организатор у Градском позоришту "Јазавац" Љубиша Савановић, у сусрет гостовањима која ће бити реализована од 21. до 25. септембра, рекао је да је срећан што су, прије свега, имали прилику да гостују у Београду, али и што ће моћи да угосте чланове овог позоришта.

- Београдско драмско позориште је у посљедњих четири-пет година својим радом дошло до тога да је сигурно водеће позориште у ономе што зовемо регион. То је позориште гдје је могуће видјети умјетнике из Словеније, Македоније, Хрватске, БиХ. Оно што раде је фокусирано на квалитет, тако да имамо прилику да видимо нека од највећих и редитељских и сценографских и глумачких имена у региону - истакао је Савановић.

Сарадња ових театара почела је прије три године, на иницијативу режисера и управника Београдског драмског позоришта Југа Радивојевића. Бањалука се на њиховом фестивалу представила комадима НПРС  "Синови умиру први", "Злочин и казна" и "Хркачи", а ГП "Јазавац" је извео "Бањалуку" и "Скупштину".

- БДП долази са својим најпопуларнијим представама у Бањалуку. У ГП "Јазавац" публика ће имати прилику да погледа представе са њихове мале сцене и то "Пластелин" у режији Марка Торлаковића и "Демократију" у режији Вељка Мићуновића. То су представе које су фокусиране на млађе људе, али на критички и позитиван начин се односе према друштву и догађајима у њему. НПРС ће угостити три представе са велике сцене, које су популарне и распродате. По чувеном комаду "Читач", у режији Бориса Лијешевића, Мирјана Карановић и Марко Грабеж играју популарни пар. Затим, ту је Софоклова "Антигона", коју је режирао Дијего де Бреа, један од комада који се све чешће ради у региону. И на крају, публика ће имати прилику да гледа "Заљубљеног Шекспира" Ане Томовић, која је прави хит у Београду - рекао је Савановић.

Он је истакао да му је драго што су успјели да уједине позоришта и да се нада да ће то постати пракса у будућности, те позвао публику да дође и ужива у представама.

В.д. управника Народног позоришта РС Дијана Грбић осврнула се на удруживање позоришта и истакла важност реализације оваквих пројеката.

- Искрено, ово радимо да његујемо и развијамо нашу публику и то је нарочито у овим временима битно. Значај ових гостовања је умјетничка размјена и отварање могућности за бањалучку публику да погледа умјетничка остварења из региона. Ове представе су најактуелније у Београду и то је прилика за бањалучку публику да изгради своје виђење и погледе и да одмјери шта је то што је квалитет домаћих представа из региона - објаснила је она.

Како је казала, драго јој је што је национални театар реализовао доста гостовања у протеклом периоду.

- Надамо се да ћемо и у наредном периоду имати умјетничку размјену. Постоје могућности повезивања, размјене и будућих заједничких пројеката, што је драгоцјено. Ипак, ми у региону смо на истом говорном подручју, благословени што можемо то да радимо - закључила је она.

Програм

21.9. "Демократија" у Градском позоришту "Јазавац"

22.9. "Пластелин" у Градском позоришту "Јазавац"

23.9. "Читач" у Народном позоришту РС

24.9. "Антигона" у Народном позоришту РС

25.9. "Заљубљени Шекспир" у Народном позоришту РС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана