Festival "Naši dani" od 21. do 25. septembra u Banjaluci

Milanka Mitrić
Festival "Naši dani" od 21. do 25. septembra u Banjaluci

Banjaluka - Nakon što su Narodno pozorište Republike Srpske i Gradsko pozorište "Jazavac" ranije ove godine gostovali u Beogradskom dramskom pozorištu, na mini-festivalu "Naši dani", BDP će iduće sedmice svoje predstave igrati u ovim teatrima.

Izvođenje ovih predstava je nastavak ranije započete saradnje koja za cilj ima jačanje umjetničkih i pozorišnih veza između ova dva grada.

Organizator u Gradskom pozorištu "Jazavac" Ljubiša Savanović, u susret gostovanjima koja će biti realizovana od 21. do 25. septembra, rekao je da je srećan što su, prije svega, imali priliku da gostuju u Beogradu, ali i što će moći da ugoste članove ovog pozorišta.

- Beogradsko dramsko pozorište je u posljednjih četiri-pet godina svojim radom došlo do toga da je sigurno vodeće pozorište u onome što zovemo region. To je pozorište gdje je moguće vidjeti umjetnike iz Slovenije, Makedonije, Hrvatske, BiH. Ono što rade je fokusirano na kvalitet, tako da imamo priliku da vidimo neka od najvećih i rediteljskih i scenografskih i glumačkih imena u regionu - istakao je Savanović.

Saradnja ovih teatara počela je prije tri godine, na inicijativu režisera i upravnika Beogradskog dramskog pozorišta Juga Radivojevića. Banjaluka se na njihovom festivalu predstavila komadima NPRS  "Sinovi umiru prvi", "Zločin i kazna" i "Hrkači", a GP "Jazavac" je izveo "Banjaluku" i "Skupštinu".

- BDP dolazi sa svojim najpopularnijim predstavama u Banjaluku. U GP "Jazavac" publika će imati priliku da pogleda predstave sa njihove male scene i to "Plastelin" u režiji Marka Torlakovića i "Demokratiju" u režiji Veljka Mićunovića. To su predstave koje su fokusirane na mlađe ljude, ali na kritički i pozitivan način se odnose prema društvu i događajima u njemu. NPRS će ugostiti tri predstave sa velike scene, koje su popularne i rasprodate. Po čuvenom komadu "Čitač", u režiji Borisa Liješevića, Mirjana Karanović i Marko Grabež igraju popularni par. Zatim, tu je Sofoklova "Antigona", koju je režirao Dijego de Brea, jedan od komada koji se sve češće radi u regionu. I na kraju, publika će imati priliku da gleda "Zaljubljenog Šekspira" Ane Tomović, koja je pravi hit u Beogradu - rekao je Savanović.

On je istakao da mu je drago što su uspjeli da ujedine pozorišta i da se nada da će to postati praksa u budućnosti, te pozvao publiku da dođe i uživa u predstavama.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta RS Dijana Grbić osvrnula se na udruživanje pozorišta i istakla važnost realizacije ovakvih projekata.

- Iskreno, ovo radimo da njegujemo i razvijamo našu publiku i to je naročito u ovim vremenima bitno. Značaj ovih gostovanja je umjetnička razmjena i otvaranje mogućnosti za banjalučku publiku da pogleda umjetnička ostvarenja iz regiona. Ove predstave su najaktuelnije u Beogradu i to je prilika za banjalučku publiku da izgradi svoje viđenje i poglede i da odmjeri šta je to što je kvalitet domaćih predstava iz regiona - objasnila je ona.

Kako je kazala, drago joj je što je nacionalni teatar realizovao dosta gostovanja u proteklom periodu.

- Nadamo se da ćemo i u narednom periodu imati umjetničku razmjenu. Postoje mogućnosti povezivanja, razmjene i budućih zajedničkih projekata, što je dragocjeno. Ipak, mi u regionu smo na istom govornom području, blagosloveni što možemo to da radimo - zaključila je ona.

Program

21.9. "Demokratija" u Gradskom pozorištu "Jazavac"

22.9. "Plastelin" u Gradskom pozorištu "Jazavac"

23.9. "Čitač" u Narodnom pozorištu RS

24.9. "Antigona" u Narodnom pozorištu RS

25.9. "Zaljubljeni Šekspir" u Narodnom pozorištu RS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana