Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву: “Истина” и историјска прича на сцени

Александра Глишић
Фестивал малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву: “Истина” и историјска прича на сцени

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Представа “Истина” Градског позоришта “Јазавац” из Бањалуке одушевила је и насмијала публику у Културном центру Источно Ново Сарајево причом о љубавним преварама између два брачна пара.

“Истину”, која је одиграна у четвртак увече, режирао је Жељко Стјепановић који и игра у овом позоришном комаду заједно са Љубишом Савановићем, Александром Спасојевић и Драганом Марић.

- Ову комедију написао је млади француски писац Флоријан Зелер и текст ми се одмах допао јер је добро написан, а гледаоце води током читаве представе да не знају шта ће се догодити на крају - рекао је Стјепановић.

Према његовим ријечима, та неизвјесност и јесте оно најљепше што се дешава у овој интригантној причи која се бави темом истине и лажи.

- Иако је назив представе “Истина”, овај комад се више бави проблемом лажи између пријатеља. Данашње вријеме је ионако пуно лажи, а мало ко говори истину, па тако један од јунака каже да би много лакше било ако би сви говорили истину, а други му одговара да би то заправо била пропаст - додао је Стјепановић.

Сматра да данас није баш популарно говорити истину.

- Кад људи лажу, чини ми се као да на себе навлаче неку лажну маску, јер не желе да се оголе и дају партнеру онакви какви јесу, са свим манама и врлинама, плашећи се да их он неће прихватити, па то лагање крене као одређени одбрамбени механизам, што се сигурно на крају не може добро завршити - примијетио је Стјепановић уз напомену да је истина први предуслов за љубав.

Стјепановић каже да је публика у Источном Сарајеву, која помно прати програм 24. Фестивала малих сцена и монодраме, током извођења представе била “пети партнер” глумцима “Јазавца”.

- Према реакцијама публике, многи су се вечерас препознали у ситуацијама када свако од нас покушава да се лажима оправда од својих недоличних поступака - каже Стјепановић.

Исте вечери одиграна је и монодрама Исидоре Бјелице “Шта остаје после заноса?” у извођењу Јелице Брестовац, а овај комад говори о српској краљици Наталији Обреновић.

- У монодрами је представљен живот краљице Наталије, али није то само историјска прича, јер ће се у овом вишеслојном комаду препознати свака жена која је осјетила шта значи бити преварен и издан, као и шта значи борба за дијете - казао је селектор фестивала Љубо Божовић.

У оквиру фестивалског програма промовисана је књига Шћепана Алексића “Чекајући жуту војску”, која је добитник треће награде “Златна сова” за 2019. годину Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.
 

 

Програм 

Свечано затварање 24. Фестивала малих сцена и монодраме и додјела награда предвиђени су за суботу увече.

За исто вече најављена је представа “Љубавна листа” у режији Бранка Илића, у којој играју глумци Театра младих са Цетиња, и монодрама “Мистеро Буфо”, у режији Лија Делонга и извођењу Дражена Шивака. 

У фестивалском програму је и промоција књиге поезије “Походник по својој вољи” Недељка Зеленовића која би требало да буде одржана у суботу увече. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана