Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu: “Istina” i istorijska priča na sceni

Aleksandra Glišić
Festival malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu: “Istina” i istorijska priča na sceni

ISTOČNO SARAJEVO - Predstava “Istina” Gradskog pozorišta “Jazavac” iz Banjaluke oduševila je i nasmijala publiku u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo pričom o ljubavnim prevarama između dva bračna para.

“Istinu”, koja je odigrana u četvrtak uveče, režirao je Željko Stjepanović koji i igra u ovom pozorišnom komadu zajedno sa Ljubišom Savanovićem, Aleksandrom Spasojević i Draganom Marić.

- Ovu komediju napisao je mladi francuski pisac Florijan Zeler i tekst mi se odmah dopao jer je dobro napisan, a gledaoce vodi tokom čitave predstave da ne znaju šta će se dogoditi na kraju - rekao je Stjepanović.

Prema njegovim riječima, ta neizvjesnost i jeste ono najljepše što se dešava u ovoj intrigantnoj priči koja se bavi temom istine i laži.

- Iako je naziv predstave “Istina”, ovaj komad se više bavi problemom laži između prijatelja. Današnje vrijeme je ionako puno laži, a malo ko govori istinu, pa tako jedan od junaka kaže da bi mnogo lakše bilo ako bi svi govorili istinu, a drugi mu odgovara da bi to zapravo bila propast - dodao je Stjepanović.

Smatra da danas nije baš popularno govoriti istinu.

- Kad ljudi lažu, čini mi se kao da na sebe navlače neku lažnu masku, jer ne žele da se ogole i daju partneru onakvi kakvi jesu, sa svim manama i vrlinama, plašeći se da ih on neće prihvatiti, pa to laganje krene kao određeni odbrambeni mehanizam, što se sigurno na kraju ne može dobro završiti - primijetio je Stjepanović uz napomenu da je istina prvi preduslov za ljubav.

Stjepanović kaže da je publika u Istočnom Sarajevu, koja pomno prati program 24. Festivala malih scena i monodrame, tokom izvođenja predstave bila “peti partner” glumcima “Jazavca”.

- Prema reakcijama publike, mnogi su se večeras prepoznali u situacijama kada svako od nas pokušava da se lažima opravda od svojih nedoličnih postupaka - kaže Stjepanović.

Iste večeri odigrana je i monodrama Isidore Bjelice “Šta ostaje posle zanosa?” u izvođenju Jelice Brestovac, a ovaj komad govori o srpskoj kraljici Nataliji Obrenović.

- U monodrami je predstavljen život kraljice Natalije, ali nije to samo istorijska priča, jer će se u ovom višeslojnom komadu prepoznati svaka žena koja je osjetila šta znači biti prevaren i izdan, kao i šta znači borba za dijete - kazao je selektor festivala Ljubo Božović.

U okviru festivalskog programa promovisana je knjiga Šćepana Aleksića “Čekajući žutu vojsku”, koja je dobitnik treće nagrade “Zlatna sova” za 2019. godinu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.
 

 

Program 

Svečano zatvaranje 24. Festivala malih scena i monodrame i dodjela nagrada predviđeni su za subotu uveče.

Za isto veče najavljena je predstava “Ljubavna lista” u režiji Branka Ilića, u kojoj igraju glumci Teatra mladih sa Cetinja, i monodrama “Mistero Bufo”, u režiji Lija Delonga i izvođenju Dražena Šivaka. 

U festivalskom programu je i promocija knjige poezije “Pohodnik po svojoj volji” Nedeljka Zelenovića koja bi trebalo da bude održana u subotu uveče. 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana