Дучићеви дневници оживјели на сцени Народног позоришта РС

Александра Глишић
Дучићеви дневници оживјели на сцени Народног позоришта РС

БАЊАЛУКА - Доћи ће и тренут последњи и свети, када ћемо једном, мирно чекајући, рећи једно другом: већ је време мрети, као што се каже: већ је време кући.

Овим стиховима из пјесме "Чекање" Јована Дучића глумац Златан Видовић у насловној улози обраћа се Николини Фригановић која тумачи лик принцезе Ди Сулмоне у представи насловљеној "Дучић".

Тај моменат открива пјесника каквог смо упознавали на часовима књижевности, оног који је најљепше стихове посвећивао женама, а ону другу, дипломатску страну открива представа "Дучић" премијерно изведена 31. јануара на сцени Народног позоришта Републике Српске. Дучићева дипломатска каријера и страствене везе са лијепим женама само су дио приче испричане кроз представу коју је по тексту Спасоја Ж. Миловановића режирао Југ Радивојевић. Миловановић је пишући текст ишчитавао Дучићеве дневнике откривајући мање познате детаље из пјесникове каријере.

Ова представа пружа прилику за сусрет са пјесником у дипломатским круговима и поглед на сплетке које су пратиле припремање атентата на краља Александра Карађорђевића.

Златан Видовић истиче да је рад на представи био веома захтјеван и да је ова улога за њега велики изазов.

- Јована Дучића често посматрамо само као пјесничку величину, што у суштини и јесте, али истовремено занемарујемо његову дипломатску каријеру. С друге стране, он је био човјек од крви и меса, волио је лијепе жене и имао бурне везе - каже Видовић.

Публика је дуготрајним аплаузом наградила представу  у којој се чују монолози бројних историјских личности попут краља Александра Карађорђевића, Бенита Мусолинија, Иве Андрића, Јелке Погорелец...

У глумачком тиму су и Љубиша Савановић, Александар Стојковић, Наташа Перић, Ања Илић, Николина Фригановић, Данило Керкез, Жељко Стјепановић, Велимир Бланић, Жељко Еркић, Александар Бланић...

Сценограф је Драгана Пурковић Мацан, костимограф Татјана Радишић, а композитор Александар Сребрић.

Александар Стојковић подсјећа да му ово није први пут да тумачи лик краља Александра Карађорђевића јер се том улогом бавио у представи "Колубарска битка" Позоришта Приједор.

- Постоји само један снимак краља Александра Карађорђевића и то ми је било корисно док сам спремао ову улогу - каже Стојковић.

Огњен Копуз нашао се у улози Бугарина Величка Димитрова Керина.

- Било је изазовно јер морам говорити бугарски, али ипак нешто прилагођен српском језику, онако како говоре Бугари који ипак познају и српски језик - испричао је Копуз.

Премијери је присуствовала предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, као и бројне јавне личности. Уручена је повеља проф. др Младену Миросављевићу, предсједнику Умјетничког савјета НПРС, за изузетан допринос развоју позоришне дјелатности у Српској. Повеља је уручена и предсједнику Заједнице српских клубова у Бечу Бориславу Капетановићу и то за изузетан допринос развоју позоришне дјелатности у Републици Српској, на пољу међународне сарадње.

Од архива до белетристике

- У писању овог позоришно-историјског дневника користили смо многобројну литературу. Пажљиви читалац са лакоћом може да препозна историјске факте, као и реченице, па и читаве сцене забелешки, сведочења, архивске документације и белетристике - рекао је Спасоје Ж. Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана