Dučićevi dnevnici oživjeli na sceni Narodnog pozorišta RS

Aleksandra Glišić
Dučićevi dnevnici oživjeli na sceni Narodnog pozorišta RS

BANjALUKA - Doći će i trenut poslednji i sveti, kada ćemo jednom, mirno čekajući, reći jedno drugom: već je vreme mreti, kao što se kaže: već je vreme kući.

Ovim stihovima iz pjesme "Čekanje" Jovana Dučića glumac Zlatan Vidović u naslovnoj ulozi obraća se Nikolini Friganović koja tumači lik princeze Di Sulmone u predstavi naslovljenoj "Dučić".

Taj momenat otkriva pjesnika kakvog smo upoznavali na časovima književnosti, onog koji je najljepše stihove posvećivao ženama, a onu drugu, diplomatsku stranu otkriva predstava "Dučić" premijerno izvedena 31. januara na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Dučićeva diplomatska karijera i strastvene veze sa lijepim ženama samo su dio priče ispričane kroz predstavu koju je po tekstu Spasoja Ž. Milovanovića režirao Jug Radivojević. Milovanović je pišući tekst iščitavao Dučićeve dnevnike otkrivajući manje poznate detalje iz pjesnikove karijere.

Ova predstava pruža priliku za susret sa pjesnikom u diplomatskim krugovima i pogled na spletke koje su pratile pripremanje atentata na kralja Aleksandra Karađorđevića.

Zlatan Vidović ističe da je rad na predstavi bio veoma zahtjevan i da je ova uloga za njega veliki izazov.

- Jovana Dučića često posmatramo samo kao pjesničku veličinu, što u suštini i jeste, ali istovremeno zanemarujemo njegovu diplomatsku karijeru. S druge strane, on je bio čovjek od krvi i mesa, volio je lijepe žene i imao burne veze - kaže Vidović.

Publika je dugotrajnim aplauzom nagradila predstavu  u kojoj se čuju monolozi brojnih istorijskih ličnosti poput kralja Aleksandra Karađorđevića, Benita Musolinija, Ive Andrića, Jelke Pogorelec...

U glumačkom timu su i Ljubiša Savanović, Aleksandar Stojković, Nataša Perić, Anja Ilić, Nikolina Friganović, Danilo Kerkez, Željko Stjepanović, Velimir Blanić, Željko Erkić, Aleksandar Blanić...

Scenograf je Dragana Purković Macan, kostimograf Tatjana Radišić, a kompozitor Aleksandar Srebrić.

Aleksandar Stojković podsjeća da mu ovo nije prvi put da tumači lik kralja Aleksandra Karađorđevića jer se tom ulogom bavio u predstavi "Kolubarska bitka" Pozorišta Prijedor.

- Postoji samo jedan snimak kralja Aleksandra Karađorđevića i to mi je bilo korisno dok sam spremao ovu ulogu - kaže Stojković.

Ognjen Kopuz našao se u ulozi Bugarina Velička Dimitrova Kerina.

- Bilo je izazovno jer moram govoriti bugarski, ali ipak nešto prilagođen srpskom jeziku, onako kako govore Bugari koji ipak poznaju i srpski jezik - ispričao je Kopuz.

Premijeri je prisustvovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, kao i brojne javne ličnosti. Uručena je povelja prof. dr Mladenu Mirosavljeviću, predsjedniku Umjetničkog savjeta NPRS, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne djelatnosti u Srpskoj. Povelja je uručena i predsjedniku Zajednice srpskih klubova u Beču Borislavu Kapetanoviću i to za izuzetan doprinos razvoju pozorišne djelatnosti u Republici Srpskoj, na polju međunarodne saradnje.

Od arhiva do beletristike

- U pisanju ovog pozorišno-istorijskog dnevnika koristili smo mnogobrojnu literaturu. Pažljivi čitalac sa lakoćom može da prepozna istorijske fakte, kao i rečenice, pa i čitave scene zabeleški, svedočenja, arhivske dokumentacije i beletristike - rekao je Spasoje Ž. Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana