Драмски писци за “Глас”: Савремени домаћи текст нада за јачање позоришта

Илијана Божић
Драмски писци за “Глас”: Савремени домаћи текст нада за јачање позоришта

БАЊАЛУКА - Домаћи драмски писци, књижевници, али и студенти и они који осјећају жељу да се изразе кроз писану ријеч добили су прилику да пријаве до сада необјављене драмске текстове на конкурс “Реци наглас”, који је расписало Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Јавни конкурс отворен је до 15. новембра, а најбољи текст биће адаптиран у представу која ће бити увршћена у репертоар Градског позоришта Градишка. Ово је први овакав пројекат, а његов циљ је подстицање развоја савременог домаћег драмског текста, јачање савремене позоришне сцене и развој позоришних средина.

Тим поводом разговарали смо са драмским писцима и студентима који су за “Глас Српске” говорили о значају овог конкурса за домаће стваралаштво.

Професор на одсјеку драматургија на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци Марио Ћулум изразио је задовољство што је коначно расписан овакав конкурс те истакао да за 30 година постојања Републике Српске нисмо имали конкурс који би афирмисао домаће драмско стваралаштво и домаће драмске писце.

- До сада су били расписивани конкурси у Народном позоришту Републике Српске, али они су били регионалног карактера. Овим конкурсом Министарство просвјете и културе и Влада РС дају подстицај људима који се баве писањем, а живе у Српској, без обзира на то да ли су они свршени студенти драматургије или не. За саме студенте драматургије конкурс је значајан, јер коначно имају прилику да њихове текстове неко прочита, а да није ријеч о професорима или колегама са Академије умјетности. Ово им је прилика да њихови ликови оживе на сценама у Српској - нагласио је Ћулум.

Додао је да се нада да овај конкурс није само ексцес и да ће постати традиционалан, уз укључивање и националног театра, те да ћемо у том случају у будућности добити савремену драму Републике Српске.

Текст на овај конкурс пријавиће драмска списатељица Вида Давидовић која је за “Глас Српске” истакла да је ово одлична прилика да се млади аутори покажу и афирмишу.

- Такође, ово је прилика и да драме, које врло често остану невидљиве, изађу из фиока и са академија. Конкурс представља и мотивацију и наду у свијет у ком ће бити важно драмско стваралаштво младих на овим просторима и у РС. Јако ме радује што је таква прилика пружена младим људима који желе да пишу за позориште - рекла је Давидовићева.

Према њеним ријечима, конкурс “Реци наглас” је важан и за наставак развоја културе у Српској.

- Без озбиљних и великих конкурса за младе умјетнике не можемо се ни надати озбиљном будућем умјетничком стваралаштву земље и миљеа у ком стварамо. А култура је важан дио те земље и миљеа - додала је она.

Драматург Зоран Јелић је нагласио да је ово јединствена прилика да драма на којој ствараоци раде буде објављена и реализована.

- То је сан и жеља сваког писца, посебно кад је драмски текст у питању, јер живимо у свијету гдје визуелни медији преузимају примат у односу на друге медије, па је на тај начин лакше задржати пажњу публике и рефлектовати умјетничке вриједности. За разлику од Србије, у Српској позоришни живот није тако развијен, па је и потражња за оригиналним драмским текстом мања, а конкурси попут овог вам дају шансу да се афирмишете као писац, па самим тим и лакше дођете до сцене - навео је он.

Како је казао, планира да пријави текст на поменути конкурс, а ријеч је о биографској драми о њемачком пјеснику Фридриху Хелдерлину у три чина.

Да је овај конкурс од великог значаја за младе, неафирмисане драмске писце, потврдио нам је Александар Васиљевић, студент четврте године драматургије на Академији умјетности у Бањалуци.

- Ово је почетна степеница. Оно што га и чини посебнијим је то што и студенти драматургије могу стати раме уз раме са професионалцима и равноправно се такмичити. За студенте је ово прилика да искусе чар посла којим ће се бавити у будућности, али и прилика да покушају да се остваре као драматурзи још у студентским данима - објаснио је Васиљевић.

Истакао је да вјерује да ће одзив на овај конкурс бити велики, јер је мали број конкурса који се баве домаћим драмским текстом.

- Мотивација је најбитнији дио којим овај конкурс доприноси младим драматурзима, јер даје наду да позориште коначно расте и има људе који мисле о њему - навео је Васиљевић.

Нагласио је да неће пропустити прилику да пријави свој текст на конкурс.

- Прилика да се мој текст, као студента, такмичи у избору за најбољи необјављени домаћи текст, изазовна је и привлачна. На академији радимо доста са професорима, пишемо у континуитету, тако да су се изродили многи текстови. Један од тих ће се сигурно наћи на овом конкурсу - додао је Васиљевић.

Свој драмски текст на конкурс “Реци наглас” планира да пријави и Срђан Ћурлић, студент на мастер студијама драматургије на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци.

- Ово је изазов којем се радујем. Драмски писци и умјетници, а поготово они неафирмисани, на овим просторима ријетко имају прилику да се баве оним за шта су се школовали и недовољно је конкурса ове врсте на које могу да се пријаве. Драго ми је да видим да се ствари мијењају - испричао је Ћурлић.

Додао је да сматра да овај конкурс младим драматурзима пружа могућност афирмације и нову шансу већ афирмисаним драмским умјетницима и умјетницама.

Јавни конкурс доступан је на званичној страници Министарства просвјете и културе РС и Градског позоришта Градишка.

Услови

Из Министарства просвјете и културе РС су саопштили да су услови пријаве на конкурс мјесто пребивалишта у Републици Српској, текст написан на језику који је у службеној употреби, те да текст не може претходно бити објављен или сценски постављен. Најбољи текст ће бирати три члана комисије из реда позоришних умјетника и стручњака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана