Dramski pisci za “Glas”: Savremeni domaći tekst nada za jačanje pozorišta

Ilijana Božić
Dramski pisci za “Glas”: Savremeni domaći tekst nada za jačanje pozorišta

BANjALUKA - Domaći dramski pisci, književnici, ali i studenti i oni koji osjećaju želju da se izraze kroz pisanu riječ dobili su priliku da prijave do sada neobjavljene dramske tekstove na konkurs “Reci naglas”, koji je raspisalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Javni konkurs otvoren je do 15. novembra, a najbolji tekst biće adaptiran u predstavu koja će biti uvršćena u repertoar Gradskog pozorišta Gradiška. Ovo je prvi ovakav projekat, a njegov cilj je podsticanje razvoja savremenog domaćeg dramskog teksta, jačanje savremene pozorišne scene i razvoj pozorišnih sredina.

Tim povodom razgovarali smo sa dramskim piscima i studentima koji su za “Glas Srpske” govorili o značaju ovog konkursa za domaće stvaralaštvo.

Profesor na odsjeku dramaturgija na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Mario Ćulum izrazio je zadovoljstvo što je konačno raspisan ovakav konkurs te istakao da za 30 godina postojanja Republike Srpske nismo imali konkurs koji bi afirmisao domaće dramsko stvaralaštvo i domaće dramske pisce.

- Do sada su bili raspisivani konkursi u Narodnom pozorištu Republike Srpske, ali oni su bili regionalnog karaktera. Ovim konkursom Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada RS daju podsticaj ljudima koji se bave pisanjem, a žive u Srpskoj, bez obzira na to da li su oni svršeni studenti dramaturgije ili ne. Za same studente dramaturgije konkurs je značajan, jer konačno imaju priliku da njihove tekstove neko pročita, a da nije riječ o profesorima ili kolegama sa Akademije umjetnosti. Ovo im je prilika da njihovi likovi ožive na scenama u Srpskoj - naglasio je Ćulum.

Dodao je da se nada da ovaj konkurs nije samo eksces i da će postati tradicionalan, uz uključivanje i nacionalnog teatra, te da ćemo u tom slučaju u budućnosti dobiti savremenu dramu Republike Srpske.

Tekst na ovaj konkurs prijaviće dramska spisateljica Vida Davidović koja je za “Glas Srpske” istakla da je ovo odlična prilika da se mladi autori pokažu i afirmišu.

- Takođe, ovo je prilika i da drame, koje vrlo često ostanu nevidljive, izađu iz fioka i sa akademija. Konkurs predstavlja i motivaciju i nadu u svijet u kom će biti važno dramsko stvaralaštvo mladih na ovim prostorima i u RS. Jako me raduje što je takva prilika pružena mladim ljudima koji žele da pišu za pozorište - rekla je Davidovićeva.

Prema njenim riječima, konkurs “Reci naglas” je važan i za nastavak razvoja kulture u Srpskoj.

- Bez ozbiljnih i velikih konkursa za mlade umjetnike ne možemo se ni nadati ozbiljnom budućem umjetničkom stvaralaštvu zemlje i miljea u kom stvaramo. A kultura je važan dio te zemlje i miljea - dodala je ona.

Dramaturg Zoran Jelić je naglasio da je ovo jedinstvena prilika da drama na kojoj stvaraoci rade bude objavljena i realizovana.

- To je san i želja svakog pisca, posebno kad je dramski tekst u pitanju, jer živimo u svijetu gdje vizuelni mediji preuzimaju primat u odnosu na druge medije, pa je na taj način lakše zadržati pažnju publike i reflektovati umjetničke vrijednosti. Za razliku od Srbije, u Srpskoj pozorišni život nije tako razvijen, pa je i potražnja za originalnim dramskim tekstom manja, a konkursi poput ovog vam daju šansu da se afirmišete kao pisac, pa samim tim i lakše dođete do scene - naveo je on.

Kako je kazao, planira da prijavi tekst na pomenuti konkurs, a riječ je o biografskoj drami o njemačkom pjesniku Fridrihu Helderlinu u tri čina.

Da je ovaj konkurs od velikog značaja za mlade, neafirmisane dramske pisce, potvrdio nam je Aleksandar Vasiljević, student četvrte godine dramaturgije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

- Ovo je početna stepenica. Ono što ga i čini posebnijim je to što i studenti dramaturgije mogu stati rame uz rame sa profesionalcima i ravnopravno se takmičiti. Za studente je ovo prilika da iskuse čar posla kojim će se baviti u budućnosti, ali i prilika da pokušaju da se ostvare kao dramaturzi još u studentskim danima - objasnio je Vasiljević.

Istakao je da vjeruje da će odziv na ovaj konkurs biti veliki, jer je mali broj konkursa koji se bave domaćim dramskim tekstom.

- Motivacija je najbitniji dio kojim ovaj konkurs doprinosi mladim dramaturzima, jer daje nadu da pozorište konačno raste i ima ljude koji misle o njemu - naveo je Vasiljević.

Naglasio je da neće propustiti priliku da prijavi svoj tekst na konkurs.

- Prilika da se moj tekst, kao studenta, takmiči u izboru za najbolji neobjavljeni domaći tekst, izazovna je i privlačna. Na akademiji radimo dosta sa profesorima, pišemo u kontinuitetu, tako da su se izrodili mnogi tekstovi. Jedan od tih će se sigurno naći na ovom konkursu - dodao je Vasiljević.

Svoj dramski tekst na konkurs “Reci naglas” planira da prijavi i Srđan Ćurlić, student na master studijama dramaturgije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

- Ovo je izazov kojem se radujem. Dramski pisci i umjetnici, a pogotovo oni neafirmisani, na ovim prostorima rijetko imaju priliku da se bave onim za šta su se školovali i nedovoljno je konkursa ove vrste na koje mogu da se prijave. Drago mi je da vidim da se stvari mijenjaju - ispričao je Ćurlić.

Dodao je da smatra da ovaj konkurs mladim dramaturzima pruža mogućnost afirmacije i novu šansu već afirmisanim dramskim umjetnicima i umjetnicama.

Javni konkurs dostupan je na zvaničnoj stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS i Gradskog pozorišta Gradiška.

Uslovi

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su saopštili da su uslovi prijave na konkurs mjesto prebivališta u Republici Srpskoj, tekst napisan na jeziku koji je u službenoj upotrebi, te da tekst ne može prethodno biti objavljen ili scenski postavljen. Najbolji tekst će birati tri člana komisije iz reda pozorišnih umjetnika i stručnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana