Драгана Марић о јубилеју представе “Пут по свијету на тротинету”: Искрена дјечија игра у којој сви уживају

Илијана Божић
Драгана Марић о јубилеју представе “Пут по свијету на тротинету”: Искрена дјечија игра у којој сви уживају

БАЊАЛУКА - За 17 година колико постоји Градско позориште “Јазавац” комад “Пут по свијету на тротинету” је прва представа којој се навршава 10 година од премијере, која у континуитету игра на репертоару, како ми у послу кажемо “жива представа”. За наше младо позориште ово је велики успјех, а у наредном периоду нас очекује још неколико значајних јубилеја.

Казала је то глумица, организатор и један од оснивача ГП “Јазавац” Драгана Марић говорећи за “Глас Српске” о представи “Пут по свијету на тротинету”, која ће у петак од 18 часова бити изведена на Јуху сцени овог театра и тиме напунити јубилеј, десет година извођења. Ријеч је о комаду који нас враћа у свијет дјечијих игара проводећи нас кроз неколико земаља на различитим континентима. Ова представа подсјећа малишане, али и оне старије, да су дјеца најбољи другари једни другима, а не телефони и таблети. Весели свијет дјетињства публици су уз Драгану Марић дочарали глумци Велимир Бланић и Сенад Милановић.

Марићева је објаснила да ово показује да су избором представа за репертоар остварили и више од планираног.

- Заслуге за то приписујем колеги Љубиши Савановићу, који неуморно и константно чита и бира текстове. Мали ауторски тим од свега пар људи на овој представи чинили су режисерка Александра Спасојевић, костимограф и сценограф Драгана Пурковић Мацан, кореограф Марко Дукић, аутори музике Владимир Ђорђевић и Велимир Бланић. Духовит текст, троје класића и Александра учинили су да рад на представи буде чаробан - испричала је Марићева.

Нагласила је да су се од 2014. године па до данас промијениле само физичке могућности тима.

- Добро, можда и понека сиједа у коси. Воља, ентузијазам и жеља остали су исти. Као и дјеца која нас посматрају, анализирају, поистовјећују се с ликовима које играмо. Гдје год играли, дјеца су свуда иста. Радознале, разигране, искрене, питоме и срдачне душице које прате сваки покрет, сваку ријеч. Они су разлог због којег се трудиш, напредујеш и волиш. Кад они уживају, уживамо и ми. А то траје ево већ 120 мјесеци - казала је она.

Према њеним ријечима на већини изведаба имали су ситуацију да нису могли играти док громки смијех родитеља не утихне.

- То је ријеткост када се изводе представе за дјецу, а ми имамо ту срећу. Насмијавати дјецу и њихове родитеље. Заједно са нама дјеца “уплове” у игру, а одрасле води хумор, енергија и динамика - рекла је Марићева.

Говорећи о дуготрајности представе “Пут по свијету на тротинету” казала је да је за то заслужан одличан текст маестралног Тоде Николетића.

- Друго, “Пут по свијету на тротинету” је представа која нам пружа могућност искрене дјечије игре у којој се ужива и којој се препушта. Приватно и пословно се јако добро познајемо, сарађујемо, али и забављамо играјући “Тротинет” сваки пут као да је први. На крају не могу занемарити чињеницу да бити дијете, макар на сат времена, како се ми осјећамо играјући, представља привилегију. Све остало је чиста љубав - закључила је Марићева.

Анегдоте

Говорећи о колегама Марићева је истакла да је Бланић њен колега са класе, у приватном животу њен пријатељ те да је Милановић најмлађи члан екипе па самим тим и неко ко мора да их подноси, јер је већина шала на његов рачун.

- Највише анегдота у вези је са њим, али нису за јавност. Најзанимљивије ствари дешавају се иза сцене, прије или послије представе. А стварно их имамо много. Вељо је познат као најдуховитији члан екипе. Не прође ниједно извођење без много смијеха. Међутим, имали смо један малер. Током једног извођења представе замахнула сам кишобраном, као и иначе, међутим тај пут дршка од кишобрана је остала у руци, а остатак је полетио према публици. Претрнули смо од страха мислећи да ће неког погодити и повриједити. Пуна сала пратила је путању кишобрана, без даха. На сву срећу кишобран је на крају завршио у смећу, остављајући нам тај тренутак само као успомену за препричавање - испричала је Марићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана