Dragana Marić o jubileju predstave “Put po svijetu na trotinetu”: Iskrena dječija igra u kojoj svi uživaju

Ilijana Božić
Dragana Marić o jubileju predstave “Put po svijetu na trotinetu”: Iskrena dječija igra u kojoj svi uživaju

BANjALUKA - Za 17 godina koliko postoji Gradsko pozorište “Jazavac” komad “Put po svijetu na trotinetu” je prva predstava kojoj se navršava 10 godina od premijere, koja u kontinuitetu igra na repertoaru, kako mi u poslu kažemo “živa predstava”. Za naše mlado pozorište ovo je veliki uspjeh, a u narednom periodu nas očekuje još nekoliko značajnih jubileja.

Kazala je to glumica, organizator i jedan od osnivača GP “Jazavac” Dragana Marić govoreći za “Glas Srpske” o predstavi “Put po svijetu na trotinetu”, koja će u petak od 18 časova biti izvedena na Juhu sceni ovog teatra i time napuniti jubilej, deset godina izvođenja. Riječ je o komadu koji nas vraća u svijet dječijih igara provodeći nas kroz nekoliko zemalja na različitim kontinentima. Ova predstava podsjeća mališane, ali i one starije, da su djeca najbolji drugari jedni drugima, a ne telefoni i tableti. Veseli svijet djetinjstva publici su uz Draganu Marić dočarali glumci Velimir Blanić i Senad Milanović.

Marićeva je objasnila da ovo pokazuje da su izborom predstava za repertoar ostvarili i više od planiranog.

- Zasluge za to pripisujem kolegi Ljubiši Savanoviću, koji neumorno i konstantno čita i bira tekstove. Mali autorski tim od svega par ljudi na ovoj predstavi činili su režiserka Aleksandra Spasojević, kostimograf i scenograf Dragana Purković Macan, koreograf Marko Dukić, autori muzike Vladimir Đorđević i Velimir Blanić. Duhovit tekst, troje klasića i Aleksandra učinili su da rad na predstavi bude čaroban - ispričala je Marićeva.

Naglasila je da su se od 2014. godine pa do danas promijenile samo fizičke mogućnosti tima.

- Dobro, možda i poneka sijeda u kosi. Volja, entuzijazam i želja ostali su isti. Kao i djeca koja nas posmatraju, analiziraju, poistovjećuju se s likovima koje igramo. Gdje god igrali, djeca su svuda ista. Radoznale, razigrane, iskrene, pitome i srdačne dušice koje prate svaki pokret, svaku riječ. Oni su razlog zbog kojeg se trudiš, napreduješ i voliš. Kad oni uživaju, uživamo i mi. A to traje evo već 120 mjeseci - kazala je ona.

Prema njenim riječima na većini izvedaba imali su situaciju da nisu mogli igrati dok gromki smijeh roditelja ne utihne.

- To je rijetkost kada se izvode predstave za djecu, a mi imamo tu sreću. Nasmijavati djecu i njihove roditelje. Zajedno sa nama djeca “uplove” u igru, a odrasle vodi humor, energija i dinamika - rekla je Marićeva.

Govoreći o dugotrajnosti predstave “Put po svijetu na trotinetu” kazala je da je za to zaslužan odličan tekst maestralnog Tode Nikoletića.

- Drugo, “Put po svijetu na trotinetu” je predstava koja nam pruža mogućnost iskrene dječije igre u kojoj se uživa i kojoj se prepušta. Privatno i poslovno se jako dobro poznajemo, sarađujemo, ali i zabavljamo igrajući “Trotinet” svaki put kao da je prvi. Na kraju ne mogu zanemariti činjenicu da biti dijete, makar na sat vremena, kako se mi osjećamo igrajući, predstavlja privilegiju. Sve ostalo je čista ljubav - zaključila je Marićeva.

Anegdote

Govoreći o kolegama Marićeva je istakla da je Blanić njen kolega sa klase, u privatnom životu njen prijatelj te da je Milanović najmlađi član ekipe pa samim tim i neko ko mora da ih podnosi, jer je većina šala na njegov račun.

- Najviše anegdota u vezi je sa njim, ali nisu za javnost. Najzanimljivije stvari dešavaju se iza scene, prije ili poslije predstave. A stvarno ih imamo mnogo. Veljo je poznat kao najduhovitiji član ekipe. Ne prođe nijedno izvođenje bez mnogo smijeha. Međutim, imali smo jedan maler. Tokom jednog izvođenja predstave zamahnula sam kišobranom, kao i inače, međutim taj put drška od kišobrana je ostala u ruci, a ostatak je poletio prema publici. Pretrnuli smo od straha misleći da će nekog pogoditi i povrijediti. Puna sala pratila je putanju kišobrana, bez daha. Na svu sreću kišobran je na kraju završio u smeću, ostavljajući nam taj trenutak samo kao uspomenu za prepričavanje - ispričala je Marićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana