“Драга Јелена Сергејевна” на фестивалу у Требињу: Сукоб идеологија и генерација

Р. Ми.
“Драга Јелена Сергејевна” на фестивалу у Требињу: Сукоб идеологија и генерација

Требиње - Побједничка представа 49. Фестивала драмских аматера Црне Горе “Драга Јелена Сергејевна” у продукцији Друштва социолога Црне Горе и Центра за културу Мојковац одиграна је на 62. Фестивалу фестивала у Културном центру у Требињу.

Драмски предложак Људмиле Разумовске режирао је Филип Меденица.

Како се могло чути, ово је узбудљива драма која проблематизује односе између ученика и наставника, освјетљавајући читаву позадину коју творе друштво и родитељи, као и њихове личне амбиције и животна очекивања.

Диплому протагонисте вечери жири публике додијелио је Биљани Радовић за улогу Јелене Сергејевне.

- Ако изузмемо друштвени и временски контекст у коме је сама драма “Драга Јелена Сергејевна” створена и онај контекст у коме је пуштена у јавност и реализована у позоришту, лик Јелене је дефинитивно нешто што обиљежава сукоб идеологија, генерација и на крају полова. Она је оно што можемо да видимо у свакој жени коју познајемо. Искључиво, акцентујем жени! То из простог разлога што је Јелена лик који је окован друштвеним нормама и вриједностима које су јој наметнуте, а у суштини је дијаметрално супротна од тога. И таква окована, она вјерује у те наметнуте вриједности, а истовремено испод те подлоге она се сукобљава са тим вриједностима и нормама - рекла је Радовићева.

У оквиру пратећег програма фестивала у галерији Културног центра промовисана је монографија “Велики филмски знак - Велимир Бата Живојиновић”, аутора Божидара Зечевића.

На Фестивалу фестивала се, по други пут откако постоји ова манифестација, организује “Мастер клас режије”, пројекат који води познати српски редитељ Егон Савин, професор режије на Факултету драмских уметности Београд.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана