“Draga Jelena Sergejevna” na festivalu u Trebinju: Sukob ideologija i generacija

R. Mi.
“Draga Jelena Sergejevna” na festivalu u Trebinju: Sukob ideologija i generacija

Trebinje - Pobjednička predstava 49. Festivala dramskih amatera Crne Gore “Draga Jelena Sergejevna” u produkciji Društva sociologa Crne Gore i Centra za kulturu Mojkovac odigrana je na 62. Festivalu festivala u Kulturnom centru u Trebinju.

Dramski predložak Ljudmile Razumovske režirao je Filip Medenica.

Kako se moglo čuti, ovo je uzbudljiva drama koja problematizuje odnose između učenika i nastavnika, osvjetljavajući čitavu pozadinu koju tvore društvo i roditelji, kao i njihove lične ambicije i životna očekivanja.

Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je Biljani Radović za ulogu Jelene Sergejevne.

- Ako izuzmemo društveni i vremenski kontekst u kome je sama drama “Draga Jelena Sergejevna” stvorena i onaj kontekst u kome je puštena u javnost i realizovana u pozorištu, lik Jelene je definitivno nešto što obilježava sukob ideologija, generacija i na kraju polova. Ona je ono što možemo da vidimo u svakoj ženi koju poznajemo. Isključivo, akcentujem ženi! To iz prostog razloga što je Jelena lik koji je okovan društvenim normama i vrijednostima koje su joj nametnute, a u suštini je dijametralno suprotna od toga. I takva okovana, ona vjeruje u te nametnute vrijednosti, a istovremeno ispod te podloge ona se sukobljava sa tim vrijednostima i normama - rekla je Radovićeva.

U okviru pratećeg programa festivala u galeriji Kulturnog centra promovisana je monografija “Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović”, autora Božidara Zečevića.

Na Festivalu festivala se, po drugi put otkako postoji ova manifestacija, organizuje “Master klas režije”, projekat koji vodi poznati srpski reditelj Egon Savin, profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti Beograd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana