Дјечије позориште РС дио “Временске линије”: Снажна промоција умјетности за дјецу

М. М.
Дјечије позориште РС дио “Временске линије”: Снажна промоција умјетности за дјецу

БАЊАЛУКА - Крајем јуна у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске представљен је пројекат “Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице”, а Дјечије позориште Републике Српске сада је дио тог онлајн свијета.

Пројекат су осмислили, реализовали и представили стручњаци из Завода за проучавање културног развитка из Београда.

На веб-сајту “Временска линија културе” сада се налазе подаци о кратком историјату и дјеловању националног театра Републике Српске.

- Овај  портал промотивно и информативно презентује  личности, догађаје и објекте из српске културе од праисторије до данашњих дана, како би се и на интернет платформи корисници заинтересовали за српску културу, истражили континуитет и препознали богатство разноликости српске културе, што је нарочито важно у промоцији јединственог српског културног простора - наводе из Дјечијег позоришта РС и додају да је позиционирање националног театра Српске на “Временској линији” још један вид снажне промоције умјетности за дјецу и институционалне културе у Републици Српској.

“Временска линија” има 1.800 различитих одредница које, поред претраживања по различитим критеријумима, омогућавају и  преглед различитог аудио-визуелног материјала.

- Дјечије позориште Републике Српске из Бањалуке основано је 30. децембра 1955. године. Прве професионалне балетске и луткарске представе Дјечије позориште изводи у мају и октобру 1956. године. Статус националног театра стекло је 1998. године. За последњих педесетак година деловања у Бањалуци Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 313 премијера, а представе је гледало више од пет милиона гледалаца - наводи се на страници “Временске линије”.

Дио посвећен Дјечијем позоришту Републике Српске испуњен је информацијама о ансамблу, салама, гостовањима, наградама и о Музеју лутака који се налази у ДПРС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана