Dječije pozorište RS dio “Vremenske linije”: Snažna promocija umjetnosti za djecu

M. M.
Dječije pozorište RS dio “Vremenske linije”: Snažna promocija umjetnosti za djecu

BANjALUKA - Krajem juna u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske predstavljen je projekat “Vremenska linija kulture Republike Srbije i Srba van matice”, a Dječije pozorište Republike Srpske sada je dio tog onlajn svijeta.

Projekat su osmislili, realizovali i predstavili stručnjaci iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka iz Beograda.

Na veb-sajtu “Vremenska linija kulture” sada se nalaze podaci o kratkom istorijatu i djelovanju nacionalnog teatra Republike Srpske.

- Ovaj  portal promotivno i informativno prezentuje  ličnosti, događaje i objekte iz srpske kulture od praistorije do današnjih dana, kako bi se i na internet platformi korisnici zainteresovali za srpsku kulturu, istražili kontinuitet i prepoznali bogatstvo raznolikosti srpske kulture, što je naročito važno u promociji jedinstvenog srpskog kulturnog prostora - navode iz Dječijeg pozorišta RS i dodaju da je pozicioniranje nacionalnog teatra Srpske na “Vremenskoj liniji” još jedan vid snažne promocije umjetnosti za djecu i institucionalne kulture u Republici Srpskoj.

“Vremenska linija” ima 1.800 različitih odrednica koje, pored pretraživanja po različitim kriterijumima, omogućavaju i  pregled različitog audio-vizuelnog materijala.

- Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke osnovano je 30. decembra 1955. godine. Prve profesionalne baletske i lutkarske predstave Dječije pozorište izvodi u maju i oktobru 1956. godine. Status nacionalnog teatra steklo je 1998. godine. Za poslednjih pedesetak godina delovanja u Banjaluci Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 313 premijera, a predstave je gledalo više od pet miliona gledalaca - navodi se na stranici “Vremenske linije”.

Dio posvećen Dječijem pozorištu Republike Srpske ispunjen je informacijama o ansamblu, salama, gostovanjima, nagradama i o Muzeju lutaka koji se nalazi u DPRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana