Дјечије позориште Републике Српске припрема представу по Кочићевом дјелу: Нови живот Лује и Јаблана

Илијана Божић
Дјечије позориште Републике Српске припрема представу по Кочићевом дјелу: Нови живот Лује и Јаблана

БАЊАЛУКА - Приповијетка Петра Кочића “Јаблан”, која осликава симболику борбе српског народа против аустроугарског окупатора и описује љепоту природе, ускоро ће као представа заблистати на позорници Дјечијег позоришта Републике Српске.

Премијером “Јаблана” деветог октобра биће отворен 20. Међународни фестивал позоришта за дјецу Бањалука 2021.

Кроз борбу Јаблана и царског бика Рудоње Кочић је описао снагу борбе српског народа, чари природе Змијања, али и унутрашњу драму дјечака Лује. Лујо и његов Јаблан симбол су снажне српске омладине која се бори и на крају побјеђује царску аустроугарску власт.

Из Дјечијег позоришта РС су истакли да су уз “Мали театар под великим звијездама” и представе на Великој сцени у току и припреме за премијеру поменуте приповијетке коју драматуршки потписује Милан Гајић. Ово дјело у новом читању за сцену редитељ представе Душко Мазалица дефинише као романтичну комедију.

- Ово је и прва режија глумца Душка Мазалице у Дјечијем позоришту РС, чији је члан ансамбла већ 23 године. У току су припреме и техничка израда сценографије, лутака и костима, како би ансамбл почетком септембра започео са пробама - истакли су из Дјечијег позоришта РС.

Како су објаснили улога Лује повјерена је Ради Костићу, студенту четврте године глуме бањалучке Академије умјетности, а лутку бика Јаблана анимираће глумице Божана Бијелић и Зорана Шуман.

- Рудоњу ће анимирати глумци Ђорђе Јанковић  и Ђурђа Вукашиновић Бабић. Марушку игра Драгана Илић, кнеза Александар Бланић, кнежеву жену Снежана Милидраг, а Пољара Жељко Милићевић. Такође Рађена ће играти Драган Бањац, Раду Ђурђа Вукашиновић, Косту Ђорђе Јанковић и Милог Саша Терзић - навели су из ДПРС.

Додали су да ће се у представи појавити и Петар Кочић, кога ће малишанима дочарати Душко Мазалица.

Музика и сцена

Из Дјечијег позоришта РС су објаснили да сценографију и израду лутака потписује Адиса Ватреш Селимовић, а костим Јелена Стојчић. Музику компонује Александар Бланић, а за сценски покрет је ангажован Слободан Перишић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана