Dječije pozorište Republike Srpske priprema predstavu po Kočićevom djelu: Novi život Luje i Jablana

Ilijana Božić
Dječije pozorište Republike Srpske priprema predstavu po Kočićevom djelu: Novi život Luje i Jablana

BANjALUKA - Pripovijetka Petra Kočića “Jablan”, koja oslikava simboliku borbe srpskog naroda protiv austrougarskog okupatora i opisuje ljepotu prirode, uskoro će kao predstava zablistati na pozornici Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Premijerom “Jablana” devetog oktobra biće otvoren 20. Međunarodni festival pozorišta za djecu Banjaluka 2021.

Kroz borbu Jablana i carskog bika Rudonje Kočić je opisao snagu borbe srpskog naroda, čari prirode Zmijanja, ali i unutrašnju dramu dječaka Luje. Lujo i njegov Jablan simbol su snažne srpske omladine koja se bori i na kraju pobjeđuje carsku austrougarsku vlast.

Iz Dječijeg pozorišta RS su istakli da su uz “Mali teatar pod velikim zvijezdama” i predstave na Velikoj sceni u toku i pripreme za premijeru pomenute pripovijetke koju dramaturški potpisuje Milan Gajić. Ovo djelo u novom čitanju za scenu reditelj predstave Duško Mazalica definiše kao romantičnu komediju.

- Ovo je i prva režija glumca Duška Mazalice u Dječijem pozorištu RS, čiji je član ansambla već 23 godine. U toku su pripreme i tehnička izrada scenografije, lutaka i kostima, kako bi ansambl početkom septembra započeo sa probama - istakli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Kako su objasnili uloga Luje povjerena je Radi Kostiću, studentu četvrte godine glume banjalučke Akademije umjetnosti, a lutku bika Jablana animiraće glumice Božana Bijelić i Zorana Šuman.

- Rudonju će animirati glumci Đorđe Janković  i Đurđa Vukašinović Babić. Marušku igra Dragana Ilić, kneza Aleksandar Blanić, kneževu ženu Snežana Milidrag, a Poljara Željko Milićević. Takođe Rađena će igrati Dragan Banjac, Radu Đurđa Vukašinović, Kostu Đorđe Janković i Milog Saša Terzić - naveli su iz DPRS.

Dodali su da će se u predstavi pojaviti i Petar Kočić, koga će mališanima dočarati Duško Mazalica.

Muzika i scena

Iz Dječijeg pozorišta RS su objasnili da scenografiju i izradu lutaka potpisuje Adisa Vatreš Selimović, a kostim Jelena Stojčić. Muziku komponuje Aleksandar Blanić, a za scenski pokret je angažovan Slobodan Perišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana