Дјечије позориште Републике Српске обиљежило 68. рођендан

Г.С.
Дјечије позориште Републике Српске обиљежило 68. рођендан

БАЊАЛУКА - Дјечије позориште Републике Српске основано је 30. децембра 1955. године и ову годину завршава обиљежавањем 68. рођендана.

Историја позоришта започела је оснивањем Центра за васпитно-забавни живот дјеце, који су усвајањем оснивачке Одлуке озваничили одборници Скупштине општине Бањалука.

- Био је то велики новогодишњи поклон тадашњим генерацијама малишана, које ће и до данас остати вјерни театру за дјецу, чији су развој и успјеси 1998. године крунисани статусом националног театра Републике Српске. Наступом полазника школе балета, приређеног 20. маја 1956. године, најављена је и наша прва премијера изведена 14. октобра 1956. године. Била је то бајковита луткарска једночинка “Шумски цар”, коју је по свом тексту режирао Војмил Рабадан - саопштено је из Дјечијег позоришта Републике Српске.

Од тог датума до данас Дјечије позориште Републике Српске је на сцену поставило 326 премијера, а представе је гледало више од четири милиона гледалаца, напомињући да су ове године извели четири премијере - “Гагарин, најшашавији пас у свемиру”, “Буре”, “Црвенкапица” и “Бајка о малом Николи”.

- Освојили смо девет награда на седам великих међународних фестивала, представили се публици у Пољској, играјући на најелитнијој европској сцени за дјецу - театру Лалка у Варшави. Национални театар за дјецу је ове године одиграо 178 представа. Највише су играли глумци Драгана Илић - 99 представа, Александар Бланић - 86 представа, те Ђорђе Јанковић и Никола Милаковић по 79 представа - наводе из ДПРС.

Представа са највећим бројем извођења ове године је “Мала сирена”. На прагу својих 69 година, Дјечије позориште заокружује и првих 12 мјесеци истраживања, селектовања и избора из обимне грађе за будућу монографију, која ће бити објављена на 70. рођендан позоришта.

         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана