Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo 68. rođendan

G.S.
Dječije pozorište Republike Srpske obilježilo 68. rođendan

BANjALUKA - Dječije pozorište Republike Srpske osnovano je 30. decembra 1955. godine i ovu godinu završava obilježavanjem 68. rođendana.

Istorija pozorišta započela je osnivanjem Centra za vaspitno-zabavni život djece, koji su usvajanjem osnivačke Odluke ozvaničili odbornici Skupštine opštine Banjaluka.

- Bio je to veliki novogodišnji poklon tadašnjim generacijama mališana, koje će i do danas ostati vjerni teatru za djecu, čiji su razvoj i uspjesi 1998. godine krunisani statusom nacionalnog teatra Republike Srpske. Nastupom polaznika škole baleta, priređenog 20. maja 1956. godine, najavljena je i naša prva premijera izvedena 14. oktobra 1956. godine. Bila je to bajkovita lutkarska jednočinka “Šumski car”, koju je po svom tekstu režirao Vojmil Rabadan - saopšteno je iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Od tog datuma do danas Dječije pozorište Republike Srpske je na scenu postavilo 326 premijera, a predstave je gledalo više od četiri miliona gledalaca, napominjući da su ove godine izveli četiri premijere - “Gagarin, najšašaviji pas u svemiru”, “Bure”, “Crvenkapica” i “Bajka o malom Nikoli”.

- Osvojili smo devet nagrada na sedam velikih međunarodnih festivala, predstavili se publici u Poljskoj, igrajući na najelitnijoj evropskoj sceni za djecu - teatru Lalka u Varšavi. Nacionalni teatar za djecu je ove godine odigrao 178 predstava. Najviše su igrali glumci Dragana Ilić - 99 predstava, Aleksandar Blanić - 86 predstava, te Đorđe Janković i Nikola Milaković po 79 predstava - navode iz DPRS.

Predstava sa najvećim brojem izvođenja ove godine je “Mala sirena”. Na pragu svojih 69 godina, Dječije pozorište zaokružuje i prvih 12 mjeseci istraživanja, selektovanja i izbora iz obimne građe za buduću monografiju, koja će biti objavljena na 70. rođendan pozorišta.

         

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana