Дјечије позориште Републике Српске: Гримових “Седам гавранова” нова представа

И. Б.
Дјечије позориште Републике Српске: Гримових “Седам гавранова” нова представа

БАЊАЛУКА - Бајка браће Грим “Седам гавранова” нова је представа на којој ради ансамбл Дјечијег позоришта Републике Српске, а овај комад премијерно ће бити изведен 15. децембра.

За режију је задужен чешки редитељ Јакуб Максимов, а сценографија, костими и лутке биће ауторство Олге Зебјенски, умјетнице из Пољске. За музику је задужен Лазар Новков из Новог Сада.

“Седам гавранова” је бајка која приказује лијепу жену која спашава своју браћу који су очевом клетвом претворени у гавранове. Ово дјело браћа Грим су објавили први пут 1812. године, а сада је оно нови изазов за бањалучки ансамбл и нова радост најмлађој публици.

Како су саопштили из Дјечијег позоришта РС, драматизацију бајке такође је приредио редитељ Јакуб Максимов, чији превод са чешког потписује Санда Куленовић.

У представи играју Александра Спасојевић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Саша Терзић, Драган Вучић и Раде Костић.

- Награде које је Јакуб Максимов освајао на бројним фестивалима и начин рада са ансамблима уводећи нове педагошке праксе важан су искорак у продукцији Дјечијег позоришта. Другачијим смјером у редитељском проседеу, нова представа донијеће и нови умјетнички рукопис пред гледаоце, али и стручну критику, јер ће ова представа имати велику фестивалску будућност - навели су из Дјечијег позоришта РС.

Додали су да је потврда за то и чињеница да је представа “На вуковом трагу”, у режији Јакуба Максимова и изведби Позоришта младих из Новог Сада побиједила на 19. Међународном фестивалу позоришта за дјецу у Бањалуци 2020. године. Иста представа однијела је Гран при прошле године и на Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици те на Фестивалу позоришта за дјецу у Котору, ове године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана