Dječije pozorište Republike Srpske: Grimovih “Sedam gavranova” nova predstava

I. B.
Dječije pozorište Republike Srpske: Grimovih “Sedam gavranova” nova predstava

BANjALUKA - Bajka braće Grim “Sedam gavranova” nova je predstava na kojoj radi ansambl Dječijeg pozorišta Republike Srpske, a ovaj komad premijerno će biti izveden 15. decembra.

Za režiju je zadužen češki reditelj Jakub Maksimov, a scenografija, kostimi i lutke biće autorstvo Olge Zebjenski, umjetnice iz Poljske. Za muziku je zadužen Lazar Novkov iz Novog Sada.

“Sedam gavranova” je bajka koja prikazuje lijepu ženu koja spašava svoju braću koji su očevom kletvom pretvoreni u gavranove. Ovo djelo braća Grim su objavili prvi put 1812. godine, a sada je ono novi izazov za banjalučki ansambl i nova radost najmlađoj publici.

Kako su saopštili iz Dječijeg pozorišta RS, dramatizaciju bajke takođe je priredio reditelj Jakub Maksimov, čiji prevod sa češkog potpisuje Sanda Kulenović.

U predstavi igraju Aleksandra Spasojević, Slobodan Perišić, Duško Mazalica, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Saša Terzić, Dragan Vučić i Rade Kostić.

- Nagrade koje je Jakub Maksimov osvajao na brojnim festivalima i način rada sa ansamblima uvodeći nove pedagoške prakse važan su iskorak u produkciji Dječijeg pozorišta. Drugačijim smjerom u rediteljskom prosedeu, nova predstava donijeće i novi umjetnički rukopis pred gledaoce, ali i stručnu kritiku, jer će ova predstava imati veliku festivalsku budućnost - naveli su iz Dječijeg pozorišta RS.

Dodali su da je potvrda za to i činjenica da je predstava “Na vukovom tragu”, u režiji Jakuba Maksimova i izvedbi Pozorišta mladih iz Novog Sada pobijedila na 19. Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banjaluci 2020. godine. Ista predstava odnijela je Gran pri prošle godine i na Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici te na Festivalu pozorišta za djecu u Kotoru, ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana