"Челичне магнолије" сутра премијерно у Народном позоришту Републике Српске

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

Бањалука - Завршетак године у Народном позоришту Републике Српске обиљежиће још једна премијера и то представа "Челичне магнолије", која је рађена по тексту Роберта Харлинга, а у режији Ане Григоровић.

Ова представа ће премијерно бити одиграна сутра на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске у 20.30 часова, а глумачку поставу чине Слађана Зрнић, Дана Полетан, Драгана Марић, Сњежана Мишић, Ведрана Мачковић и Божана Кукило.

Директорица Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да је задовољна и срећна што годину завршавају оваквим пројектом који има снажну поруку, а то је порука потребе за подршком у друштву.

- Подршка и потреба за подршком међуљудском и друштвеном обиљежила је и годину нашег рада овдје. Ово је једна од најуспјешнијих сезона, богата по броју продукција, по броју извођења, гостовања и награда. Без подршке самог ансамбла и колектива НПРС овакви резултати и успјешна сезона не би била могућа. Напомињем то сваки пут, јер је битно да се каже пошто је позориште колективан чин - рекла је Грбићева.

Режисерки Ани Григоровић ово је прва сарадња са НПРС, а како је објаснила, и један од дивнијих процеса у њеној каријери.

- Ми радимо од 24. октобра, посвећено на драми која је пре свега људска и аутобиографска прича обичног човека из Луизијане који је покушао да сачува сећање на своју сестру преминулу од последица дијабетеса. Та људска прича која је дирљива по себи је успела да створи култ који "Челичне магнолије" и као драма и као филм имају. То је комад који је извођен у преко седамнаест држава широм света и и даље се изводи - казала је она и додала да је ово прича која се тиче свих нас, а такве приче су посебно важне за публику.

Глумица Сњежана Мишић истакла је да је било задовољство радити представу са шест жена у којој имамо озбиљних женских улога.

- Свака има свој простор, дубину, слојеве, а то је у позоришту ријетко, тако да је ова представа драгоцјена и због женске екипе, женског дијела ансамбла, али и због женске публике. Овај текст говори о топлини, солидарности, о пријатељству не само женском. Овдје је шири контекст - навела Мишићева и додала да је представа вишеслојна, виспрена, духовита, шармантна и на крају дирљива и потресна.

Глумица Божана Кукило је најмлађи члан екипе, с обзиром на то да је недавно дипломирала, навела је да је захвална што је имала прилику да сарађује са овако дивним женама.

- Драго ми је што ми је ово друга сарадња са НПРС и што сам с њима на сцени,  што сам имала прилику да сарађујем са редитељком. Надам се и неким будућим пројектима и дијелим мишљење да смо направили једну лијепу и племениту представу. Мислим да ће публика то цијенити и препознати - навела је она.

Када је ријеч о процесу, глумица Дана Полетан рекла је да је то био један предиван процес и да су идеју, коју представа носи, а која говори о женској солидарности, разумијевању и подршци, спровеле у дјело.

- Ја сам доста научила, о женама првенствено, како се оне сналазе у различитим ситуацијама и које су њихове методе борбе, посебно због лика којег играм, који јесте мотив настанка и писања ове драме. Научила сам да будем захвална на неким најмањим ситницама, јер лик којег ја играм болује од дијабетеса (Шелби Итентон Лечери). Она је свјесна сваког тренутка свог живота и свјесна је да то може да се прекине и јако је захвална на неким најобичнијим стварима. И није дозволила да јој болест буде препрека у било ком смислу. Борбена је, научила је да се својом енергијом бори против свих недаћа и проблема који је задесе - казала је она.

Радња приче смјештена је у фризерски салон, а како је глумица Слађана Зрнић рекла, жене у представи, а и ван ње, су јако духовите.

- Толико смо се добро зезале и прозивале једна другу, као ликови. И то је мени фасцинантно колико мој посао мене може да ослободи. И то се у представи и види. Биће суза, биће смијања великог. Костими, музика и сценографија су сјајни, све се некако поклопило и ја сам уживала. Прије свега желим да захвалим Ани, која је имала толико стрпљења, благости. Заиста је све ово водила и вјерујем у њу као редитеља, да ће заиста да се бави женским темама на прави начин и да ће то бити њен рукопис - закључила је она.

Прва реприза заказана је за понедјељак у 20.30 часова.

Костими

Костимографкиња представе Ивана Ристић рекла је да је имала захтјеван задатак, али да јој је било занимљиво, јер је ријеч о периоду осамдесетих.

- Имала сам срећу да добијем захтеван задатак, кроз четири слике различите, тако да на малој сцени имамо 24 костима што је велики број чак и за велику сцену. Осамдесете су мој омиљени период скорије епохе, тако да је било јако дивно играње и лепа сарадња са редитељком и глумицама. Све су биле срећне, што је мени битно - објаснила је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана