"Čelične magnolije" sutra premijerno u Narodnom pozorištu Republike Srpske

Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

Banjaluka - Završetak godine u Narodnom pozorištu Republike Srpske obilježiće još jedna premijera i to predstava "Čelične magnolije", koja je rađena po tekstu Roberta Harlinga, a u režiji Ane Grigorović.

Ova predstava će premijerno biti odigrana sutra na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20.30 časova, a glumačku postavu čine Slađana Zrnić, Dana Poletan, Dragana Marić, Snježana Mišić, Vedrana Mačković i Božana Kukilo.

Direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske Dijana Grbić rekla je da je zadovoljna i srećna što godinu završavaju ovakvim projektom koji ima snažnu poruku, a to je poruka potrebe za podrškom u društvu.

- Podrška i potreba za podrškom međuljudskom i društvenom obilježila je i godinu našeg rada ovdje. Ovo je jedna od najuspješnijih sezona, bogata po broju produkcija, po broju izvođenja, gostovanja i nagrada. Bez podrške samog ansambla i kolektiva NPRS ovakvi rezultati i uspješna sezona ne bi bila moguća. Napominjem to svaki put, jer je bitno da se kaže pošto je pozorište kolektivan čin - rekla je Grbićeva.

Režiserki Ani Grigorović ovo je prva saradnja sa NPRS, a kako je objasnila, i jedan od divnijih procesa u njenoj karijeri.

- Mi radimo od 24. oktobra, posvećeno na drami koja je pre svega ljudska i autobiografska priča običnog čoveka iz Luizijane koji je pokušao da sačuva sećanje na svoju sestru preminulu od posledica dijabetesa. Ta ljudska priča koja je dirljiva po sebi je uspela da stvori kult koji "Čelične magnolije" i kao drama i kao film imaju. To je komad koji je izvođen u preko sedamnaest država širom sveta i i dalje se izvodi - kazala je ona i dodala da je ovo priča koja se tiče svih nas, a takve priče su posebno važne za publiku.

Glumica Snježana Mišić istakla je da je bilo zadovoljstvo raditi predstavu sa šest žena u kojoj imamo ozbiljnih ženskih uloga.

- Svaka ima svoj prostor, dubinu, slojeve, a to je u pozorištu rijetko, tako da je ova predstava dragocjena i zbog ženske ekipe, ženskog dijela ansambla, ali i zbog ženske publike. Ovaj tekst govori o toplini, solidarnosti, o prijateljstvu ne samo ženskom. Ovdje je širi kontekst - navela Mišićeva i dodala da je predstava višeslojna, visprena, duhovita, šarmantna i na kraju dirljiva i potresna.

Glumica Božana Kukilo je najmlađi član ekipe, s obzirom na to da je nedavno diplomirala, navela je da je zahvalna što je imala priliku da sarađuje sa ovako divnim ženama.

- Drago mi je što mi je ovo druga saradnja sa NPRS i što sam s njima na sceni,  što sam imala priliku da sarađujem sa rediteljkom. Nadam se i nekim budućim projektima i dijelim mišljenje da smo napravili jednu lijepu i plemenitu predstavu. Mislim da će publika to cijeniti i prepoznati - navela je ona.

Kada je riječ o procesu, glumica Dana Poletan rekla je da je to bio jedan predivan proces i da su ideju, koju predstava nosi, a koja govori o ženskoj solidarnosti, razumijevanju i podršci, sprovele u djelo.

- Ja sam dosta naučila, o ženama prvenstveno, kako se one snalaze u različitim situacijama i koje su njihove metode borbe, posebno zbog lika kojeg igram, koji jeste motiv nastanka i pisanja ove drame. Naučila sam da budem zahvalna na nekim najmanjim sitnicama, jer lik kojeg ja igram boluje od dijabetesa (Šelbi Itenton Lečeri). Ona je svjesna svakog trenutka svog života i svjesna je da to može da se prekine i jako je zahvalna na nekim najobičnijim stvarima. I nije dozvolila da joj bolest bude prepreka u bilo kom smislu. Borbena je, naučila je da se svojom energijom bori protiv svih nedaća i problema koji je zadese - kazala je ona.

Radnja priče smještena je u frizerski salon, a kako je glumica Slađana Zrnić rekla, žene u predstavi, a i van nje, su jako duhovite.

- Toliko smo se dobro zezale i prozivale jedna drugu, kao likovi. I to je meni fascinantno koliko moj posao mene može da oslobodi. I to se u predstavi i vidi. Biće suza, biće smijanja velikog. Kostimi, muzika i scenografija su sjajni, sve se nekako poklopilo i ja sam uživala. Prije svega želim da zahvalim Ani, koja je imala toliko strpljenja, blagosti. Zaista je sve ovo vodila i vjerujem u nju kao reditelja, da će zaista da se bavi ženskim temama na pravi način i da će to biti njen rukopis - zaključila je ona.

Prva repriza zakazana je za ponedjeljak u 20.30 časova.

Kostimi

Kostimografkinja predstave Ivana Ristić rekla je da je imala zahtjevan zadatak, ali da joj je bilo zanimljivo, jer je riječ o periodu osamdesetih.

- Imala sam sreću da dobijem zahtevan zadatak, kroz četiri slike različite, tako da na maloj sceni imamo 24 kostima što je veliki broj čak i za veliku scenu. Osamdesete su moj omiljeni period skorije epohe, tako da je bilo jako divno igranje i lepa saradnja sa rediteljkom i glumicama. Sve su bile srećne, što je meni bitno - objasnila je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana