Будва: Одиграна представа о животу Ћирила и Методија

Срна
Foto: rtvbudva.me

ПОДГОРИЦА - У Старом граду у Будви одиграна је представа "Бедеми ћирилице" по тексту Владимира Ђорђевића и у режији Милића Јовановића, прича о животу браће Ћирила и Методија, њиховој борби и драми на путу ка писмености, те стварању језика и писма словенског народа.

Представа је одиграна синоћ, претпосљедње вечери књижевног фестивала "Ћирилицом", а глумачки дуо је истакао да је посебну ноту комаду дао управо амбијент.

"Веома смо срећни што смо овдје играли јер тај амбијент потпуно је усклађен са нашом сценографијом и стилом цијеле представе", рекао је Предраг Јовановић, који игра Ћирила.

Јовановић је истакао да му је била част да учествује у програму, као и да је велика одговорност била играти Ћирила на фестивалу "Ћирилицом", с обзиром на то да Будва његује ту традицију и баштини ћирилицу.

Улогу Методија тумачио је Александар Јеленић, који је рекао да представа доноси много података о начину и тешкоћама стварања словенског писма често непознатих просјечном гледаоцу.

"Ми смо то схватили тек кад смо почели да радимо представу јер ми први нисмо знали многе детаље којима се ни у школама не придаје довољно значаја. То је и разлог што публика прати ову представу без даха. Мислим да из ове представе може много да се научи", навео је Јеленић.

Он је оцијенио да је представа испунила очекивања будванске публике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана