Budva: Odigrana predstava o životu Ćirila i Metodija

Srna
Foto: rtvbudva.me

PODGORICA - U Starom gradu u Budvi odigrana je predstava "Bedemi ćirilice" po tekstu Vladimira Đorđevića i u režiji Milića Jovanovića, priča o životu braće Ćirila i Metodija, njihovoj borbi i drami na putu ka pismenosti, te stvaranju jezika i pisma slovenskog naroda.

Predstava je odigrana sinoć, pretposljednje večeri književnog festivala "Ćirilicom", a glumački duo je istakao da je posebnu notu komadu dao upravo ambijent.

"Veoma smo srećni što smo ovdje igrali jer taj ambijent potpuno je usklađen sa našom scenografijom i stilom cijele predstave", rekao je Predrag Jovanović, koji igra Ćirila.

Jovanović je istakao da mu je bila čast da učestvuje u programu, kao i da je velika odgovornost bila igrati Ćirila na festivalu "Ćirilicom", s obzirom na to da Budva njeguje tu tradiciju i baštini ćirilicu.

Ulogu Metodija tumačio je Aleksandar Jelenić, koji je rekao da predstava donosi mnogo podataka o načinu i teškoćama stvaranja slovenskog pisma često nepoznatih prosječnom gledaocu.

"Mi smo to shvatili tek kad smo počeli da radimo predstavu jer mi prvi nismo znali mnoge detalje kojima se ni u školama ne pridaje dovoljno značaja. To je i razlog što publika prati ovu predstavu bez daha. Mislim da iz ove predstave može mnogo da se nauči", naveo je Jelenić.

On je ocijenio da je predstava ispunila očekivanja budvanske publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana