Бисерка Колевска режира у Дјечијем позоришту РС: Живот необичног и слободног Одисеја

Александра Маџар
Бисерка Колевска режира у Дјечијем позоришту РС: Живот необичног и слободног Одисеја

Бањалука - Овом представом жељели смо да покажемо како живе необични људи, они који су слободни духом. Они који се не оптерећују ситницама и чији се дан не своди на то да иду на посао, враћају се кући и кувају ручак.

Испричала је ово за "Глас Српске" редитељ Бисерка Колевска, која је у Бањалуку из Бугарске допутовала 1. септембра и са глумцима Дјечијег позоришта Републике Српске вриједно ради на новом комаду по мотивима грчке митологије "Одисеј", за који је написала и сценарио.

Комад, у којем на сцени неће бити изговорена ниједна ријеч, већ ће са публиком причати њихов говор тијела и необична сценографија, премијерно ће бити изведен у суботу, 3. октобра, у 19 часова, када ће свечано бити отворен четрнаести Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци.

- Без обзира на свакодневицу, човјеков дух мора бити слободан - поручила је Колевска и присјетила се свог првог доласка у Бањалуку 1998. године, када је радила на комаду "Тужни принц".

Послије тога долазила је још неколико пута, а сада се са директором Дјечијег позоришта РС Предрагом Бјелошевићем договорила да ради специфичну представу која
ће дјеци бити занимљива, а која ће моћи да се игра и на фестивалима у другим земљама.

- Комад у ствари приказује Одисејев сан и нема ништа реалистично, све је у метафори. Стално се преплиће љубав између њега и Пенелопе и живот њега као хероја. Наша жеља је била да комад емоционално и визуелно утиче на публику, више него рационално - прича редитељка.

Рад на сценографији, као и много пута до сада, повјерила је својој дугогодишњој пријатељици и сарадници, такође из Бугарске, Свили Величковој, а кореографију Зорници Петровој.

У комаду играју Душко Мазалица, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана