Бесједа Милене Марковић вечерас отвара Театар фест "Петар Кочић": Умјетност сновиђења и реалности

Илијана Божић
Бесједа Милене Марковић вечерас отвара Театар фест "Петар Кочић": Умјетност сновиђења и реалности

БАЊАЛУКА - Драмска књижевница, пјесникиња и сценаристкиња Милена Марковић бесједом ће свечано, вечерас од 21 час, отворити 25. по реду Театар фест "Петар Кочић" који ће под слоганом "Сновиђење и реалност" трајати до 11. јуна у Народном позоришту Републике Српске.

Већ прве драме Милене Марковић "Павиљони" и "Шине" постављене су на сцени Југословенског драмског позоришта и постале хитови, она је добитница НИН-ове награде, али и многих других. По њеном роману "Деца" урађена је истоимена опера у продукцији Народног позоришта у Београду, чијим извођењем национални театар Српске затвара овогодишњи Театар фест.

Након бесједе Милене Марковић публика ће имати прилику да ужива у музици Маје Манојловић која ће на великој сцени Народног позоришта РС наступити са полазницима школе пјевања "МаМа Воџ", те у сјајним изведбама џез састава "Комбајн квартет". Поред њих, наступиће и шампион свијета у хармоници Радован Ивановић заједно са Гудачким оркестром Народног позоришта РС под диригентском палицом Стефана Зекића.

Такмичарски дио фестивала почиње сутра од 20 часова, када ће наступити "Атеље 212" са представом "Ролеркостер", коју је режирала Милица Краљ. У комаду играју Дара Џокић, Катарина Марковић, Јелена Петровић, Владислав Михаиловић, Милица Михаиловић/Ања Алач, Петар Михаиловић, Теодор Винчић и Симона Бељац. Аутор и драматург ове представе Јелена Кајго свој комад дефинише као комедију.

Наредног дана, у сриједу, бањалучкој публици представиће се Народно позориште Ниш представом "Сан о завичају (Невиђено фолк сновиђење)", рађеном у режији Милана Нешковића.

- У четвртак навече Црногорско народно позориште и Центар за културу Тиват одиграће представу "Покојник", у режији Егона Савина. За петак је планиран наступ САРТР-а са представом "Мој син само мало спорије хода", коју је режирао Иван Плазибат. Посљедњег такмичарског дана, у суботу навече, наступиће Народно позориште из Београда са комадом "Успаванка за Алексију Рајчић" у режији Југа Ђорђевића - саопштили су из НПРС.

У част награђенима биће изведена опера "Деца" у продукцији Народног позоришта из Београда, у режији Ирене Поповић Драговић. Све представе почињу у 20 часова на великој сцени НПРС.

О побједничкој представи одлучиваће жири који чине српски театролог и позоришни критичар Ана Тасић, Душко Љуштина и глумица НПРС Наташа Иванчевић.

Након играња сваке представе биће одржан округли сто који ће водити Александра Гловацки, позоришни критичар, драматург и уредник у Редакцији културе Радио Београда 2, добитница овогодишње награде "Нико Гароне" за посебно ангажовање новинара у области културе.

Пратећи програм

У пратећем програму Театар феста биће одржане промоције књига и часописа. Ријеч је о насловима: "Уморан од додира" о животу и дјелу Угљеше Којадиновића, ауторке Бранке Санчанин, "Агон", часопис за позориште и визуелне комуникације, "Примијењени маркетинг у хрватским казалиштима" Душке Љуштине, "Репертоар забаве и разоноде" Наташе Глишић и "Трагови позоришне бесмртности", збирка позоришних критика Ане Тасић. Промоције почињу од 18 часова на сцени "Петар Кочић", а модератор је Александар Матрак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана