Besjeda Milene Marković večeras otvara Teatar fest "Petar Kočić": Umjetnost snoviđenja i realnosti

Ilijana Božić
Besjeda Milene Marković večeras otvara Teatar fest "Petar Kočić": Umjetnost snoviđenja i realnosti

BANjALUKA - Dramska književnica, pjesnikinja i scenaristkinja Milena Marković besjedom će svečano, večeras od 21 čas, otvoriti 25. po redu Teatar fest "Petar Kočić" koji će pod sloganom "Snoviđenje i realnost" trajati do 11. juna u Narodnom pozorištu Republike Srpske.

Već prve drame Milene Marković "Paviljoni" i "Šine" postavljene su na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta i postale hitovi, ona je dobitnica NIN-ove nagrade, ali i mnogih drugih. Po njenom romanu "Deca" urađena je istoimena opera u produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu, čijim izvođenjem nacionalni teatar Srpske zatvara ovogodišnji Teatar fest.

Nakon besjede Milene Marković publika će imati priliku da uživa u muzici Maje Manojlović koja će na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS nastupiti sa polaznicima škole pjevanja "MaMa Vodž", te u sjajnim izvedbama džez sastava "Kombajn kvartet". Pored njih, nastupiće i šampion svijeta u harmonici Radovan Ivanović zajedno sa Gudačkim orkestrom Narodnog pozorišta RS pod dirigentskom palicom Stefana Zekića.

Takmičarski dio festivala počinje sutra od 20 časova, kada će nastupiti "Atelje 212" sa predstavom "Rolerkoster", koju je režirala Milica Kralj. U komadu igraju Dara Džokić, Katarina Marković, Jelena Petrović, Vladislav Mihailović, Milica Mihailović/Anja Alač, Petar Mihailović, Teodor Vinčić i Simona Beljac. Autor i dramaturg ove predstave Jelena Kajgo svoj komad definiše kao komediju.

Narednog dana, u srijedu, banjalučkoj publici predstaviće se Narodno pozorište Niš predstavom "San o zavičaju (Neviđeno folk snoviđenje)", rađenom u režiji Milana Neškovića.

- U četvrtak naveče Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat odigraće predstavu "Pokojnik", u režiji Egona Savina. Za petak je planiran nastup SARTR-a sa predstavom "Moj sin samo malo sporije hoda", koju je režirao Ivan Plazibat. Posljednjeg takmičarskog dana, u subotu naveče, nastupiće Narodno pozorište iz Beograda sa komadom "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" u režiji Juga Đorđevića - saopštili su iz NPRS.

U čast nagrađenima biće izvedena opera "Deca" u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Irene Popović Dragović. Sve predstave počinju u 20 časova na velikoj sceni NPRS.

O pobjedničkoj predstavi odlučivaće žiri koji čine srpski teatrolog i pozorišni kritičar Ana Tasić, Duško Ljuština i glumica NPRS Nataša Ivančević.

Nakon igranja svake predstave biće održan okrugli sto koji će voditi Aleksandra Glovacki, pozorišni kritičar, dramaturg i urednik u Redakciji kulture Radio Beograda 2, dobitnica ovogodišnje nagrade "Niko Garone" za posebno angažovanje novinara u oblasti kulture.

Prateći program

U pratećem programu Teatar festa biće održane promocije knjiga i časopisa. Riječ je o naslovima: "Umoran od dodira" o životu i djelu Uglješe Kojadinovića, autorke Branke Sančanin, "Agon", časopis za pozorište i vizuelne komunikacije, "Primijenjeni marketing u hrvatskim kazalištima" Duške Ljuštine, "Repertoar zabave i razonode" Nataše Glišić i "Tragovi pozorišne besmrtnosti", zbirka pozorišnih kritika Ane Tasić. Promocije počinju od 18 časova na sceni "Petar Kočić", a moderator je Aleksandar Matrak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana