Белинда Стијак, глумица и режисерка: Култура и манири могу бити кул

Илијана Божић
Белинда Стијак, глумица и режисерка: Култура и манири могу бити кул

БАЊАЛУКА - Имали смо жељу да проговоримо о дивним прошлим временима и о генерацијама које су живјеле другачији живот. Жељели смо да дјеца која су учествовала у стварању представе истражују друго вријеме и односе и да можда они, а и тинејџери који буду гледали представу, понесу са собом бар мали дио тог духа времена.

Казала је то за “Глас Српске” глумица Белинда Стијак која је режирала представу “Лајање на звезде” по чувеном тексту Милована Витезовића, а која је премијерно изведена на отварању овогодишњег трећег “Јуху” фестивала Градског позоришта “Јазавац”.

Она је додала да је драматизацију романа писао драматург Александар Васиљевић те да је било веома захтјевно написати комад са 24 лика.

- Исто тако је било компликовано костимирати сву дјецу, али је то са пуно посвећености и стрпљења дивно урадила Зорана Кљечанин. Било је врло изазовно припремати овај комад, јер дјеца иду у школу, различите су смјене па смо се на разне начине довијали како да одржимо пробе - рекла је Стијак.

Нагласила је да у комаду глуме дугогодишњи чланови Студија “Јазавац” те да су задовољни урађеним.

- Сада знамо да се труд исплатио. Драго ми је да дјеца проводе вријеме у позоришту, да се едукују и да их занима умјетност.

Почаствована сам што сам дио њиховог одрастања. Много волим рад са младима и сматрам да је то велика мисија - казала је она и додала да су дивни и родитељи и наставници који су имали разумијевања за пробе.

- Првенствено смо жељели направити представу коју би тинејџери могли гледати, с обзиром да је за њих позоришни садржај врло оскудан, али наравно да је представа намијењена и млађој дјеци. Свако вријеме је и лијепо и тешко на свој начин, али Милован Витезовић у роману описује мјесто и вријеме који су из овог угла заиста били узвишенији. Професори су се поштовали, симпатија се освајала постепено, пријатељства су била јача и људи усмјеренији једни на друге - испричала је Стијак.

Нагласила је да је “Лајање на звезде” полетна, разиграна и представа пуна дјечије енергије.

- Ово је комад без иједне псовке и ружне ријечи. Желимо да тинејџери од својих другара са сцене чују како култура и манири могу бити кул - казала је она.

Објаснила је да је у овом изазовном времену за одрастање дјеце осјетила потребу да направи нешто лијепо и да сви скупа на сат времена отпутујемо у безбрижнија времена.

- Поред толико лошег садржаја и ружних ствари којима смо окружени, значајно је видјети сву ту младост, културу и енергију на сцени и уживати у томе. Ако једно дијете у публици схвати у чему је била љепота тога времена, времена шездесетих година прошлог вијека, ми смо успјели у својој намјери - навела је Стијак.

Истакла је да се у Градском позоришту “Јазавац” труде да дјеци понуде квалитетан садржај, да дјеца читају корисну литературу, да разговарају са њима, указују на лоше ствари те да својим личним примјером покажу прави пут.

- Прво би ми одрасли требало да постанемо бољи људи, да дјеца имају од кога учити доброту и поштење. Жалимо се да су нам генерације све лошије, а не видимо нас и наше грешке - закључила је Стијак.

У представи “Лајање на звезде” играју Матијас Малић, Нађа Давидовић, Ариан Сарајлић, Ана Митраковић, Аљоша Вуковић, Андреј Вуковић, Виктор Јанковић, Елена Пађен, Филип Перић, Саша Вученовић, Јована Аљетић, Лана Форић, Нина Милисавић, Анастасија Новић, Елена Гајић, Елена Боројевић, Варја Вујичић, Никола Штрбац, Данило Вучковић, Ема Љујић, Ана Пајчин, Милан Петковић, Искра Сара Новаковић, Милица Аџић.

Планови

Белинда Стијак је најавила да почиње рад на представи “Швабица”, Лазе Лазаревића, у режији Душана Петровића, у Народном позоришту РС, чија премијера је планирана у мају ове године.

- Такође нас очекују “Театар фест” у НПРС и седмица Студија “Јазавац” у ГП “Јазавац” тако да ћемо имати прилику да погледамо много нових представа за одрасле, али и за дјецу и тинејџере. Видимо се у позоришту - рекла је она.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана