Belinda Stijak, glumica i režiserka: Kultura i maniri mogu biti kul

Ilijana Božić
Belinda Stijak, glumica i režiserka: Kultura i maniri mogu biti kul

BANjALUKA - Imali smo želju da progovorimo o divnim prošlim vremenima i o generacijama koje su živjele drugačiji život. Željeli smo da djeca koja su učestvovala u stvaranju predstave istražuju drugo vrijeme i odnose i da možda oni, a i tinejdžeri koji budu gledali predstavu, ponesu sa sobom bar mali dio tog duha vremena.

Kazala je to za “Glas Srpske” glumica Belinda Stijak koja je režirala predstavu “Lajanje na zvezde” po čuvenom tekstu Milovana Vitezovića, a koja je premijerno izvedena na otvaranju ovogodišnjeg trećeg “Juhu” festivala Gradskog pozorišta “Jazavac”.

Ona je dodala da je dramatizaciju romana pisao dramaturg Aleksandar Vasiljević te da je bilo veoma zahtjevno napisati komad sa 24 lika.

- Isto tako je bilo komplikovano kostimirati svu djecu, ali je to sa puno posvećenosti i strpljenja divno uradila Zorana Klječanin. Bilo je vrlo izazovno pripremati ovaj komad, jer djeca idu u školu, različite su smjene pa smo se na razne načine dovijali kako da održimo probe - rekla je Stijak.

Naglasila je da u komadu glume dugogodišnji članovi Studija “Jazavac” te da su zadovoljni urađenim.

- Sada znamo da se trud isplatio. Drago mi je da djeca provode vrijeme u pozorištu, da se edukuju i da ih zanima umjetnost.

Počastvovana sam što sam dio njihovog odrastanja. Mnogo volim rad sa mladima i smatram da je to velika misija - kazala je ona i dodala da su divni i roditelji i nastavnici koji su imali razumijevanja za probe.

- Prvenstveno smo željeli napraviti predstavu koju bi tinejdžeri mogli gledati, s obzirom da je za njih pozorišni sadržaj vrlo oskudan, ali naravno da je predstava namijenjena i mlađoj djeci. Svako vrijeme je i lijepo i teško na svoj način, ali Milovan Vitezović u romanu opisuje mjesto i vrijeme koji su iz ovog ugla zaista bili uzvišeniji. Profesori su se poštovali, simpatija se osvajala postepeno, prijateljstva su bila jača i ljudi usmjereniji jedni na druge - ispričala je Stijak.

Naglasila je da je “Lajanje na zvezde” poletna, razigrana i predstava puna dječije energije.

- Ovo je komad bez ijedne psovke i ružne riječi. Želimo da tinejdžeri od svojih drugara sa scene čuju kako kultura i maniri mogu biti kul - kazala je ona.

Objasnila je da je u ovom izazovnom vremenu za odrastanje djece osjetila potrebu da napravi nešto lijepo i da svi skupa na sat vremena otputujemo u bezbrižnija vremena.

- Pored toliko lošeg sadržaja i ružnih stvari kojima smo okruženi, značajno je vidjeti svu tu mladost, kulturu i energiju na sceni i uživati u tome. Ako jedno dijete u publici shvati u čemu je bila ljepota toga vremena, vremena šezdesetih godina prošlog vijeka, mi smo uspjeli u svojoj namjeri - navela je Stijak.

Istakla je da se u Gradskom pozorištu “Jazavac” trude da djeci ponude kvalitetan sadržaj, da djeca čitaju korisnu literaturu, da razgovaraju sa njima, ukazuju na loše stvari te da svojim ličnim primjerom pokažu pravi put.

- Prvo bi mi odrasli trebalo da postanemo bolji ljudi, da djeca imaju od koga učiti dobrotu i poštenje. Žalimo se da su nam generacije sve lošije, a ne vidimo nas i naše greške - zaključila je Stijak.

U predstavi “Lajanje na zvezde” igraju Matijas Malić, Nađa Davidović, Arian Sarajlić, Ana Mitraković, Aljoša Vuković, Andrej Vuković, Viktor Janković, Elena Pađen, Filip Perić, Saša Vučenović, Jovana Aljetić, Lana Forić, Nina Milisavić, Anastasija Nović, Elena Gajić, Elena Borojević, Varja Vujičić, Nikola Štrbac, Danilo Vučković, Ema Ljujić, Ana Pajčin, Milan Petković, Iskra Sara Novaković, Milica Adžić.

Planovi

Belinda Stijak je najavila da počinje rad na predstavi “Švabica”, Laze Lazarevića, u režiji Dušana Petrovića, u Narodnom pozorištu RS, čija premijera je planirana u maju ove godine.

- Takođe nas očekuju “Teatar fest” u NPRS i sedmica Studija “Jazavac” u GP “Jazavac” tako da ćemo imati priliku da pogledamo mnogo novih predstava za odrasle, ali i za djecu i tinejdžere. Vidimo se u pozorištu - rekla je ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana